Бомба от Втората световна война изскочи от хоросан в Тетово

12:40, 25 апр 17 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Снаряд от Втората световна война изплаши майстор-мазач от русенското село Тетово. Необичайната находка изскочила от хоросана, който Илко Братоев използвал за измазване на къща на ул.“Марица“ в ромския квартал, предаде БГНЕС.

Майсторът попаднал на снаряда в неделя по обед. Разказва, че както бъркал материала, ударил на желязо. Извадил го, огледал го и го оставил настрани, без да подозира какво има в ръцете си. „По едно време го взех, изтрих го, измих го вътре в бидона и гледам, че ми прилича на нещо ракетно, каквото съм виждал по филмите. И понеже около мен имаше деца, се притесних и реших да се обадя на полицията. Признавам си, че и аз се изплаших“, разказва Илко Братоев.

На мястото веднага са изпратени две патрулки, които са извели хората от съседните къщи и са заградили района. Полицаите са стояли цяла нощ на пост край снаряда, разказват местните хора. Те не са допускали никой на 200 метра от мястото. Обадили са се и на специализираното звено за обезвреждане на взривни вещества във Варна.

След цяло денонощие в напрежение, военните са пристигнали в Тетово. Те са натоварили снаряда в камион и са го обезвредили в близкото дере. Заедно с тях е имало и медицински екип, ако стане нещо, обясниха тетовчани. Гърмежът при взривяването на снаряда, който е бил 5-6 кг, се е чул на 2 км, а къщите в близост са се разтресли като при земетресение. Хората от Тетово споделят, че са се разминали с голяма беда, тъй като бомбата не е избухнала на място.

Строителният материал е бил докаран от село Борисово. Най-вероятно снарядът е бил в пясъка, изваден от Дунава, но не е ясно защо е останал вътре, а не е бил открит още при драгирането. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама