Амбициозен план за облагородяване на лесопарк "Липник" представи Община Русе

20:42, 25 апр 17 25 929 Шрифт:
Автор:

Тази вечер в Пленарна зала на Община Русе се проведе общественото обсъждане на изработения Предварителен проект на подробен устройствен план – План за застрояване на Лесопарк „Липник”. Той бе презентиран от представители на проектантите - арх. Силвия Алексиева и арх. Мария Константинова, като в обсъжданията взеха участие и главният архитект на Община Русе Живка Бучуковска и зам.-кметът инж. Димитър Наков. 

Арх. Алексиева изнесе кратка презентация на предварителния план, като направи уговорката, че той е именно такъв - предварителен, и корекции и допълнения със сигурност ще бъдат правени на следващите етапи. Тя също обърна внимание и на факта, че става дума за устройствен план на горска територия, и трябва да се внимава с идеите, за да се избегне презастрояване или нарушаване на залесената местност. 

Самият план предвижда бърз и удобен достъп до вътрешността на парка, като едновременно с това не пречи на посетителите и не нарушава залесената територия. В тази връзка се предвиждат множество малки паркинги на достъпни места, като централната пешеходна зона бъде затворена за автомобили, и свързана с пешеходни алеи към останалата част от парка. Предвижда се изграждането и на 5 км. велосипедни алеи, разположението на които ще бъде внимателно обмислено, за да се избегне в най-голяма степен пресичането с пешеходен и автомобилен трафик. 

Паркът ще включва зона за отдих, като бъдат запазени почивните бази, ще се обмислят и варианти за обособяване зони за зимни спортове, доколкото това е възможно. При наличие на инвеститорски интерес, предвидени са и евентуални места за изграждане на басейни. Ще бъдат запазени детските и спортни площадки, като ще се разработват и нови такива. Предвижда се и трасе за триатлон, както и обособяване на места за състезания по корабомоделизъм.

Предвиждат се и дейности за развитие на водните спортове, в това число обособяване на гребен канал за каяк и академично гребане, водна кула и места за спортен риболов. Маркирани са места за два амфитеатъра, които ще домакинстват разнообразните културни прояви, които са станали традиция в с. Николово. Има идеи още за "горска класна стая", инфо център, обекти за поддръжка и други. Досегашният зоокът ще бъде съхранен, но ще бъде преместен на по-достъпно и удобно място, за което са заделени 50 дка. площ. 

Гражданите също се включиха със свои предложения, като особено активни отново бяха представители на "Вело-Русе", които имаха множество забележки и предложения по велоалеите, както и връзката им с гр. Русе. Още предложения дойдоха и за развитие на спортове като кану-каяк и гребане, отделни идеи за пешеходни алеи край езерото, обособяване на тренировъчен център, приключенски парк и други. 

Представителите на Община Русе отново напомниха, че това е първоначално идейно предложение, като финансиране и методи за реализация ще бъдат търсени на следващи етапи, след като този бъде одобрен от местния парламент. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама