Младежки дебат дискутира плана "Юнкер" в Русенския университет

12:34, 26 апр 17 25 628 Шрифт:
Автор:

Днес Русенският университет е домакин на дискусия #инвЕСт, която има за цел да обсъди със студенти и заинтересовани страни повече подробности около Плана за инвестиции за Европа, познат още като плана "Юнкер". На срещата присъстват ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев, съветникът по „Икономическо управление и европейски семестър” в Представителството на ЕК в България Светослава Георгиева, Христина Каспарян от Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия Русе, гл. ас. д-р Свилен Кунев от факултет "Бизнес и менидмънт" в Русенския университет. 

Огнян Златев направи кратка презентация на Плана, който представлява нова философия за развитието на икономиката в Европа и насърчаване на малкия и среден бизнес. Той обърна внимание, че за разлика от европейските фондове, тук се предвижда отпускане на кредити от банки за проекти, които при други условия не биха били финансирани. Това е възможно, тъй като Европейската комисия ще бъде гарант за тези заеми, които обаче ще са с ниски лихви и ще дадат възможност нови финансови потоци да се влеят в бизнеса, вместо да "отлежават" в банките. 

Според консервативни изчисления, планът трябва да активира около 500 млрд.евро, а поради големия интерес към него дейността му е удължена до 2020 г. Също така се очаква и всяко инвестирано евро по проекта да се върне ефективно умножено по 15. 

България тепърва започва да се възползва от предимствата на Плана, като до този момент около 700 български компании работят по проекти на стойност над 100 млн. евро, коментира още Златев. Девет български банки пък са заявили желание да се включат в плана, като имат възможност да отпуснат кредити в размер на над 1 млрд.евро. Засега обаче липсват големи проекти, тъй като големите български компании са по-консервативни и не така гъвкави при работата в подобни условия.

Златев изтъкна, че планът "Юнкер" няма квоти или някакви ограничения, а разчита изцяло на идеите на предприемачи. Едно от предимствата му е, че одобрението на проекти не минава през български държавни институции, където винаги има съмнения за политическо или партийно влияние. В същото време е необходимо да се търсят нови методи за финансиране, тъй като еврофондовете намаляват, особено след излизането на Великобритания от Европейския съюз, и планът "Юнкер" е първата голяма възможност за нови форми на инвестиции в бизнеса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама