Наградиха победителите в конкурса "Европа у дома"

15:51, 26 апр 17 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В истински празник се превърна награждаването на победителите в конкурса „Европа у дома“ на Областния информационен център – Русе, посветен на 10 години от членството на България в Европейския съюз и част от инициативата на Европейската комисия „Европа в моя регион 2017“. Церемонията се състоя в лапидариума на Регионалния исторически музей, съобщават от информационния център. 

На тържествена церемония в Люксембург на 25 април 2005 г. е подписан Договорът за присъединяване на България към Европейския съюз от 1 януари 2007 г. Писалката, с която Меглена Кунева слага подписа си, в качеството си на министър по европейските въпроси, днес се съхранява в музея. Специалистът Владислав Атанасов показа на учениците  уникалния експонат и им разказа неговата история. Обърна внимание, че лапидариумът,, както и съседният Екомузей, са създадени с европейски средства по проект, финансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013.“ Ако не бяхме част от европейското семейство, нямаше да ги има тези и много други придобивки в нашия град“, коментира той.

Интерес към конкурса „Европа у дома“ проявиха 160 деца и младежи от Русе и областта. Любопитното е, че със свои рисунки участваха и няколко ученици от София. От всички творби 5-членно жури от представители на Регионалното управление по образование, Съюза на българските художници, Регионалния исторически музей и на ОИЦ-Русе отся  61 картини, които бяха подредени в изложба  в лапидариума. Голяма част от творбите показаха колко креативни творци са младите хора. 

В категорията  „Първи – четвърти клас“  победител  е 9-годишната Росица Христова от III клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“, в категория „Пети – осми клас“ – 12-годишната Дария Паученко  от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и в категория „Девети – дванадесети клас“ – Деян Дафинов от XI клас на ПГДВА „Йосиф Вондрак“. Областният информационен център – Русе награди и тримата фаворити с безжични слушалки.  Освен това във всяка една от категориите центърът раздаде по 3 поощрителни награди – материали и пособия за художници. Подаръци имаше и за останалите автори, които участваха в изложбата. Всички получиха атрактивни грамоти със снимките на  своите творби. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама