Представят книгата „Вълшебна броеница“ в Русенския музей

06:38, 27 апр 17 25 544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес, 27 април, от 18.00 часа в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей ще бъде представена книгата „Вълшебна броеница“, съобщават от РИМ. Автор на изданието е уредникът в Отдел „История на България XV-XIX век“ Теодора Бакърджиева. 

Книгата засяга сложната тема за съвместното съжителство на хора с различна етническа и конфесионална принадлежност. Русенски регион, който е териториалната рамка на проучването, е общо пространство за хора, които изповядват различни религии, а това прави проблема с толерантността особено актуален. По мнение на автора, процесите, породени от мултикултурната реалност трябва да бъдат изучавани. 

Изследването има за цел да хвърли светлина върху историята и традициите на една от общностите с няколко вековно присъствие в региона – мюсюлманската.

Книгата се опитва да изясни какво общността е пренесла през времето, как хората в нея възприемат „себе си“, доколко са съхранили самобитността си, кои са основните черти в поведението им. Обръща внимание на вярванията, традициите, етичните правила, които са дълбоките сили, вградени в основите на съществуването на всякаобщностна група.

Материалът за книгата е събиран в продължение на повече от 15 години. Изданието е реализирано с финансовата помощ на големия приятел на музея Иван Хаджииванов, съобщават още от РИМ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама