Русенската опера представя балетния спектакъл „Жизел“

10:59, 27 апр 17 / Култура 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Славянската легенда, описана от Хайнрих Хайне в книгата му „За Германия“,  разказва за девойки, които умират преди сватбата си, но продължават страстно да обичат и танцуват и в царството на мъртвите. Историята  вдъхновява един от най- видните представители на френския романтизъм Теофил Готие. Съвместно с опитния либретист Жан Верноа де Сен- Жорж писателят създава литературната основа на балета „Жизел“. 

Композиторът Адолф- Шарл Адам сътворява музиката на “Жизел”, която е най- големият му творчески успех сред близо 60-те негови оперни и балетни произведения. На 26 юни 1841 в парижката Гранд опера се ражда първата премиера на шедьовъра на балетния романтизъм с хореография на Жан Корали  и Жул Перо. За нуждите на Мариинския театър Мариус Петипа обогатява и редактира френската версия. Така всъщност се стига да варианта на балета, познат на съвременните балетни почитатели.

Днес, 27 април, от 19 часа в зала Опера почитателите на балетното изкуство ще се насладят на този романтичен спектакъл.  Хореография Жан Корали и Жюл Перо,  либрето Теофил Готие и Жул-Анри Верной дьо Сан-Джордж,  постановка Петър Луканов,  сценограф Иван Савов, костюми Елка Тодорова,  възстановка и балетмайстор Мариана Захариева,  асистент режисьор Елена Колева,  участват Солисти и кордебалет на Държавна Опера- Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама