Повишава се правната грамотност на работещите русенци

12:57, 27 апр 17 25 849 Шрифт:
Автор:

"Напоследък жалбите и сигналите на работещите са много по-обемни и със сериозна подготовка по Кодекса на труда и поднормативни актове. Забелязваме, че доста хора вече са добре запознати с изискванията за условия на труд, места за почивка, работно облекло и други". Това коментира на пресконференция днес Светлана Лазарова главен инспектор в Инспекция "Бюро по труда" - Русе.

През месец март в Инспекцията са получени 20 жалби и сигнали от граждани, свързани именно с подобни проблеми, както и за неизплатени заплати и командировъчни, но все още се срещат и такива, които не са от компетенцията на Инспекцията по труда. Тези жалби винаги се връщат до подателите, с информация от коя институция могат да получат помощ по проблема, увери Лазарова. 

През изминалия месец инспекторите са извършили общо 118 проверки, при които са открити 555 нарушения, повече от които по нарушения на здравословните и безопасни условия на труд - 392, останалите - по трудово-правни отношения. Съставени са 11 акта, от които 2 за неизпълнени предходни предписания, 4 за липса на справки и графици, 2 за работещи без справка за регистриран трудов договор в НАП, 3 за фирми с нередовни командировъчни заповеди. 

Издадени са наказателни постановления за общо 7 400 лв. От експлоатация са спрени и 4 машини и съоръжения, които не са отговаряли на нормите за безопасност. 

През месец март в Инспекцията по труда не са получавани сигнали за трудови злополуки на територията на област Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама