НАП - Русе стартира масови проверки по абитуриентските балове

18:51, 19 май 17 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В идната седмица на абитуриентски емоции и инспекторите за оперативен контрол в офиса на НАП в Русе ще „имат бал“, съобщава Приходната агенция в града. 

Съвсем не на шега обаче традиционните проверки ще обхванат всички отрасли, свързани с тържествата на младежите за завършване на гимназиалното им образование. През деня ще бъдат наблюдавани търговците на цветя, фризьорските салони и козметичните студия, а вечер приходните служители ще държат под око ресторанти, дискотеки и увеселителни комплекси не само в Русе, но и в целия регион. Внимание ще бъде обърнато и на по-малките заведения, които напоследък  са предпочитани от родителите, за да посрещнат в тях със стил и лекота роднините и приятелите си, отколкото с някогашните апартаментски софри. 

Навсякъде приходните служители ще следят за реално отчитане на търговските обороти и издаване на фискални бонове за всички поръчки. Вече са направени анализи по метода за оценка на риска и дистанционни наблюдения на касовите апарати с използване на данни от минали години на различните типове заведения и е създадена организация за тяхното ефективно наблюдение от редуването на няколко контролни екипа. Осигурено е съдействието и на други държавни институции.

Приходните служители съветват организаторите на тържествата да изискват от търговците издаването на фактури и касови бележки при всяко разплащане не само за спазване на закона, за отчетност пред училищните настоятелства и родителите, но и защото те са реалната документална гаранция за получаване на възмездие при предоставяне на некачествена услугата от търговците. При неиздаване на фискална касова бележка наказанието е имуществена санкция за юридически лица и еднолични търговци в размер от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение размерът на санкцията е от 1000 до 4 000 лв. За продавача или лицето, което е било длъжно да издаде касова бележка, но е приело плащането без да изпълни задължението си, глобата е от 100 до 500 лева.

За забелязани нередности и за контакт със служителите на НАП може да се използва националния телефон на агенцията 0700 18 700 на цената на един градски разговор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама