Жители на русенския квартал "Родина 3" се обявиха против реализацията на социална услуга в района

19:19, 23 май 17 25 587 Шрифт:
Автор:

Днес в Пленарна зала на Община Русе се проведе обществено обсъждане по проектно предложение "Изграждане на социални жилища за настаняване на лица от малцинствените групи от населението и социално слаби лица, които не могат да се ползват от условията на жилищното настаняване на Община Русе". Проекта представиха Спасимир Димитров - ръководител на екипа и директор на дирекция "Обществен ред и сигурност", и Мариела Личева, директор на дирекция "Здравни и социални дейности". В залата присъстваха и множество жители на квартал "Родина 3", където се предвижда да се реализира проекта. 

Проектът предвижда изграждането на едно социално жилище с два корпуса и над 20 апартамента, където ще могат да бъдат настанявани нуждаещи се русенци за срок между 1 и 3 години. От Общинска администрация направиха уточнението, че това не е общинско жилище, няма да се настаняват хора за постоянно там, а потребителите ще бъдат селектирани от специална комисия. Проектът е на стойност 2.14 млн.лв., от които Община Русе ще съфинансира около 3%. 

Още преди да бъде завършена презентацията обаче, събралите се граждани започнаха да изразяват несъгласие с предложенията. По думите им, за този проект се говори вече 2 години, през което време те са организирали подписка с над 700 подписа против реализацията му. По думите им, в квартала "вече има достатъчно роми, и не искаме да се настаняват повече". Те не обърнаха внимание на обясненията, че услугата се предоставя изключително на русенци, които са изпаднали в безизходица, ще бъдат настанявани временно, и през това време с тях ще се работи в рамките на проекта за връщането им обратно в обществото чрез търсене на работа, обучение, образование за децата им и други. 

Вместо това темата бе изместена към настоящите проблеми на квартала - лошата инфраструктура, липса на паркинги, детски площадки и осветление. Жителите на квартала се оплакаха и от лошите условия в квартала, недоброто снегопочистване през зимата и косенето на тревата през лятото, и като цяло декларираха, че "Общината е забравила за тях, и вместо това има интерес само да реализира проекти в техния район". 

След дълги и емоционални дебати стана ясно, че представителите на Общинска администрация нямат компетенциите да отговорят на проблемите на гражданите, но се ангажираха да организират среща за разглеждане на тези проблеми с ресорните институции и ръководители в местната управа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама