Правата на детето обсъди конференция в Русенския университет

13:15, 24 май 17 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Студенти и преподаватели от пет български университета обсъждаха с експерти от различни сфери защитата на правата на децата по време на научно-практическа конференция в Русенския университет, съобщават организаторите. 

Ректорът – проф. Велизара Пенчева е отправила приветствие в началото на форума и е отчела постиженията на мултидисциплинарните екипи, работили по темата. Гости на събитието са били Росица Иванова – директор на Дирекция „Социално подпомагане“, Албена Нинова – ръководител на Превантивно-информационния център, директори на детски градини, представители на академичното ръководство на Русенския университет. 

Проектът „Заедно за правата на детето“ е представила Светломира Славова – студент в специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика“. Работата по него е обединила 26 студенти от пет специалности – „Право“, „Социална педагогика“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Информатика и информационни технологии“ и „Компютърни науки“. В продължение на девет месеца студентите, разделени в три групи, подпомагани от преподаватели в Русенския университет и експерти от фондация „Право на детство“, са изследвали националната и европейска нормативна рамка в областта на защитата на правата на децата, разработили са програма за интерактивни обучения за ученици от началния курс и са създали сайт, специално адаптиран за деца. 

На конференцията са били представени общо 10 доклада, които обхващат различни гледни точки по темата – от ученическото самоуправление, през правата на децата при фактическо съпружеско съжителство, медиацията при спорове в случаи на международно отвличане на дете от родител, детето като свидетел в наказателното производство и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама