Регламентират с наредба възстановяването на инфраструктурата след ремонти в Русе

10:03, 25 май 17 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова наредба, която да регламентира условията и реда за извършване на възстановителни работи при изграждане или отстраняване на повреди на елементи на техническата инфраструктура, прие днес Общински съвет - Русе.

От администрацията на кмета Пламен Стоилов изтъкнаха, че Общината чрез предприятие „Комунални дейности“ ежегодно извършва непрекъсната техническа поддръжка на уличните платна с цел безпроблемната им експлоатация, като годишно се отделят по над 2 000 000 лв. за тази дейност.

Същевременно ежедневно улиците на града биват разкопавани или от експлоатационните дружества или от физически и юридически лица. Като изключим законно изграждащите се строежи, с одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж за тях, ежегодно само на територията на града възникват непрекъснато аварии по съществуващите елементи на техническата инфраструктура, собственост на съответните експлоатационни дружества - „Енерго Про“ АД, „ВиК“ ООД, „Топлофикация“ ЕАД и др., като за последните 5 години средната им бройка е около 900 повреди, а за изминалата 2016 г. те са около 1 050, отбелязват в тази връзка от кметската администрация. Респективно от непрекъснатото, неправилното, ненавременното и некачествено възстановяване състоянието на уличната мрежа се влошава, а с това и недоволството на обществото.

Предвид това още преди края на миналата година е сформирана работна група, която да изработи проект на наредба, регламентираща технологията и изискванията за възстановяване на техническата инфраструктура на територията на Община Русе, произтичащи от състоянието й.

Наредбата регламентира изискванията към дейността на физическите и юридическите лица на територията на общината, които произтичат от състоянието на инженерната инфраструктура, свързани с изграждане и възстановяване на същата. Освен това се определят условията и реда за извършване на строителни и монтажни работи по изграждане на обекти от техническата инфраструктура, както и при отстраняване на повреди на елементи на техническата инфраструктура. Регламентира се и възстановяването след строителни и монтажни работи по изграждане или отстраняване на повреди на елементи на техническата инфраструктура.

В Глава Втора на наредбата, с оглед качествено възстановяване на настилките и недопускане на повреди по същите, които от своя страна са предпоставка за ПТП, е въведен съответния ред за извършване на контрол от страна на общинската администрация при извършване на съответните СМР, преди мрежите и съоръженията да се засипят и да се положи асфалтовата настилка.

Глава Трета съдържа административно-наказателни разпоредби, с които общинският съвет регламентира глоба и имуществена санкция като административни наказания, които да бъдат налагани на физически лица (ФЛ), еднолични търговци (ЕТ) и юридически лица (ЮЛ), които нарушават изискванията на наредбата. Размерите им са съобразени със сходни хипотези, установени от Закона за устройство на територията, който регламентира минимални и максимални размери на глоби и имуществени санкции, съответно от 1 000 до 10 000лв. и от 3 000 до 50 000лв.

В наредбата са включени и съответните изисквания към физическите и юридическите лица по отношение технологията на възстановяване след извършени СМР по отстраняване на повреди и изграждане на инженерна инфраструктура. Регламентирана е и технологията за възстановяване на различните видове пътни и тротоарни настилки, както и на зелените площи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама