„Синият Дунав“ „възроден“ край пейзажи от „Междузвездни войни“ в Русе

15:38, 25 май 17 25 1399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Умален макет на композицията „Синия Дунав“, свързваща в миналото Русе със София, както и познати от „Междузвездни войни“ пейзажи, разрушеният вече при бомбардировките в Сърбия мост над река Сава, ЖП гари и съпътстваща инфраструктура, както и красиви ландшафти могат да се видят по време на Международната среща на ЖП моделисти, която се провежда от 26 до 28 май в Канев център в Русе.

Снимки: Topnovini.bg

В нея се включват над 100 участници от България, Румъния, Сърбия, Унгария, Германия, Гърция, като догодина се очаква разширяване на формата с включване на повече хора от повече държави, като Турция, Македония и т.н. Тогава в трасето пък ще бъде включен и макет на Дунав мост.

Международната модулна среща на ЖП моделисти се провежда за седма поредна година, като това е второто й издание в Русе, уточни Димитър Баев, зам.-управител на „Булмаркет ДМ“ ООД, които съвместно с „Експрес сервиз“ подпомагат събитието.

Идеята е да запознаем младите хора с това интересно и привлекателно хоби, както и да представим това, което правят хората от няколко държави в тази посока, влагайки немалко средства и сили, каза още Баев, като даде пример, че само един такъв локомотив, който издава и съответните звуци струва над 200 евро.

Снимки: Topnovini.bg

Искаме да представим нашето великолепно хоби на обществеността на Русе, сподели Емил Чаушев от клуб „Железопътен моделизъм“ - България.

Снимка: topnovini.bg

Трасетата са с мащаб НО (1:87) – 80 метра в двойно трасе и мащаб ТТ (1:120) – 100 метра. Трасетата са с около 30 % повече от миналата година, което предполага и нови интересни макети, информират организаторите.

Снимка: topnovini.bg

Част от тях са изработени от децата от Професионалната гимназия по железопътен транспорт в София.

Новост е, че тази година в мащаб ТТ е включено и трасе на теснолинейка, което е изработено ръчно и е рядкост да се види. Изготвена е и специална композиция хладилни вагони, която да припомни, че Русе е бил сериозен център в тази област.

Всеки от посетителите пък ще има възможност да се пробва като машинист и да „кара влака“ по някое от разписанията, каза още Чаушев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама