Посланикът на Украйна се срещна със студенти и ректорското ръководство на Русенския университет

17:35, 25 май 17 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сътрудничеството с украински университети, възможности за мобилност по програма Еразъм, ПМС №103 за образователна дейност сред българите в чужбина и общи научноизследователски проекти бяха сред темите на разговор между ректорското ръководство на Русенския университет и извънредния и пълномощен посланик на Украйна в България – Н. Пр. Микола Балтаджи.

В срещата участваха почетният консул на Украйна в Русе Пламен Бобоков, и членът на Настоятелството на Русенския университет Станко Станков. От страна на висшето училище присъстваха ректорът проф. Велизара Пенчева, председателят на Общото събрание – чл.-кор. проф. Христо Белоев, заместник-ректорите проф. Пламен Кангалов, проф. Пламен Даскалов, проф. Юлиана Попова и проф. Диана Антонова, деканът на факултет Бизнес и мениджмънт – доц. Александър Петков, зам.-деканът на Юридическия факултет – доц. Кремена Раянова, директорът на дирекция Качество на образованието – проф. Емил Трифонов, директорът на Учебния сектор – доц. Валентин Стоянов, директорът на Българо-румънския интеруниверситетски Европа център – доц. Мими Корнажева, помощник-ректорът Валерий Гегов.

В началото ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева връчи на дипломата Кристалния знак на висшето училище за приноса му в задълбочаването на интеркултурните връзки и между България и Украйна и сътрудничеството в сферата на висшето образование.

Русенският университет има 6 рамкови договора с висши училища в Украйна, съобщи проф. Пенчева и обърна внимание на факта, че вече има възможност за мобилност на студенти и преподаватели по Еразъм, след като програмата бе отворена и за страни извън Европейския съюз. Проф. Пенчева акцентира върху международните партньорства и създадената академична ос от Видин до Силистра, в която Русенският университет е център.

По Постановление №103 на Министерския съвет за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина в Русенския университет учат около 40 украински студенти, стана ясно по време на срещата.

От своя страна Н. Пр. Микола Балтаджи заяви, че Русенският университет е сред флагманите на висшето образование в България. Той направи съпоставка между образователните реформи в двете страни и каза, че Украйна има огромен научноизследователски потенциал. Дипломатът подари на ректора книга, посветена на живота и творчеството на украинския скулптор Михайло Парасчук, който е тясно свързан с България. Негово дело са капителите на колоните пред ректората на Русенския университет, както и художественото оформление на Дунав мост "Русе Гюргево" – порталите на българския и румънския бряг и орловите глави по цялата дължина на моста.

През 2018 г. се навършват 100 години от установяването на дипломатически отношения между България и Украйна и е възможно Русенският университет да бъде сред домакините на събитията.

След срещата с ръководството дипломатът изнесе лекция пред студенти на тема „Украйна по пътя на еврореформите“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама