Граждани настояват русенските депутати да вземат отношение за състоянието на атмосферния въздух в града

15:59, 27 май 17 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Facebook група "За чист въздух и вода" разпространи обръщение към русенските депутати от всички политически сили да се ангажират с решаване на проблемите на въздуха над град Русе, и да внесат декларация в Народното събрание по темата. 

Прилагаме пълния текст на обръщението:

Уважаеми депутати на  Русе, 

Обръщаме се към вас от името на всички русенци с настоятелна молба да загърбите своите партийни разногласия и да се ангажирате съвместно с основния проблем на града – чистия ни въздух. Почти ежедневно - всяка нощ градът е обгазяван и дишането ни се превръща в мъчителна агония . Завърна се т.н. “русенски бял дроб”. Повече от шест години  живеем в газова камера , без институциите да решат проблема. Не се вземат никакви мерки освен пОказни актове на РИОСВ , които след това българският съд отменя.

“ Не е установен източникът на замърсяване “ -  това би звучало  комично , ако не е тъжно и не е проява на  безотговорност  при състоянието на съвременната техника за измерване чистотата на въздуха! Пределно ясно е ,че РИОСВ и Община - Русе не разполагат с достатъчно модерна и нужна апаратура,за да открият промишлените замърсители. И държавата не е счела за необходимо да отдели средства за това !

Искаме да дишаме! Много ли е ? Кой закон отменя природното право на човека на чист въздух?

През 2016 г. след проведените протести в града представителна група се срещна с министър Ивелина Василева и на състоялия се  разговор, в присъствието на ръководители на отдели, Директор на РИОСВ-Русе и Зам.областен на гр.Русе, се постигнаха определени договорености и се поеха конкретни ангажименти. Надявахме се през изминалите месеци да има приемственост  и тези ангажименти да не отпаднат.

Оказва се обаче,че за посочените лица поетите задължения нямат стойност, нямат  значение здравето и животът на около 80 000 души ! До този момент никоя политическа сила не постави категорично пред правителството нашия проблем и не съдейства за решаването му !

Всички знаете, и тайната е публична, че при затваряне на цех в Монтюпе  производството се изнесе в друг цех. Вероятно има и други подробности, които са ви известни.Настояваме като наши представители, за които русенци са дали вота си, да организирате общоградски протест, на който да поемете личен ангажимент за спиране на отровите над Русе.

Настояваме да излезете със съвместна декларация с конкретни предложения в Народното събрание по “случая Русе” - така бихте доказали на практика,че наистина сте граждански отговорни политици .

Искаме от вас на 1 юни да обещаете  пред децата на града и техните родители, че ще живеят в нормална среда и ще дишат чист въздух .

Не предавайте доверието ни! Очакваме  незабавни действия!

ФБ група „За чисти въздух и вода”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама