Мая Манолова: Възможността работниците от "Корабостроителница Запад" да си получат заплатите е минимална

14:55, 29 май 17 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"За съжаление за многото проблеми в Корабостроителница Запад сметката ще платят работниците, които на практика са заложници в тази сложна ситуация. Възможностите те да си получат заплатите вече са минимални, тъй като изтичат всички срокове, предвидени в законодателството. Работата на съда е изключително бавна, а делото за несъстоятелност на предприятието още не е започнало". Това заяви днес в Русе националният омбудсман Мая Манолова, която се срещна с различни институции и работници от "Корабостроителница Запад" АД. 

По думите й обаче все пак има някакво раздвижване на казуса, тъй като днес са били отворени административните отдели на предприятието, и са били оформени документите за прекратяване на трудовите взаимоотношения на 35 от работниците. За много от тях е важно да имат редовни документи, с които да могат да се регистрират в Бюрото по труда, да търсят друга работа или в отделни случаи - да се пенсионират, коментираха синдикатите. 

Ситуацията с дължимите работни заплати обаче е по-сложна, тъй като изтича 3-месечният срок, в който те могат да бъдат обезщетени от Фонда за гарантиране на вземанията. Наред с това, работниците са 4-ти по ред кредитори на проблемното предприятие, а е много вероятно дори при продажба на всички активи парите да не стигнат за да бъдат покрити дълговете към банките. 

В тази връзка Мая Манолова заяви, че сега е моментът Народното събрание да разгледа внесените от нея законодателни промени, които биха помогнали при решаването на подобни казуси. Промените включват удължаване срока за изплащане на заплати от Фонда за гарантиране на вземанията, обявяване на работниците за привилегировани кредитори, които първи ще бъдат обезщетени при продаване на активи, забрана за прехвърляне на собственост, ако не са изплатени всички заплати. 

На този етап омбудсманът се ангажира да постави въпроса пред Прокуратура и Министерството на транспорта, да изиска проверка от страна на НАП и Инспекцията по труда за внесените осигуровки, и да търси съдействие от всички държавни институции за възможности за спасяване на предприятието. Тя изрази и съжаление, че при сегашното законодателство нейните възможности за въздействие са ограничени. 

Мая Манолова е на посещение в Русе, където освен разговорите за Русенската корабостроителница, се организира и приемна с граждани, които да представят пред омбудсмана своите проблеми. Общо 47 русенци са изявили желание да се срещнат с обществения посредник. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама