УЕФА също се оплете по казуса със завръщането на „Дунав“ в Европа

15:04, 16 юни 17 / Спорт 25 830 Шрифт:
Автор:

Европейската футболна централа публикува днес на официалната си страница в интернет пълния списък на отборите, които ще участват в клубните турнири, които тя организира.

Той обаче претърпя промяна през деня и въпросителните продължават да висят.

Припомняме, че шампионът „Лудогорец“ Разград си гарантира място в Шампионска лига, като ще се включи от втория предварителен кръг в надпреварата.

„Ботев“ Пловдив също си гарантира „излаз“ на „Стария континент“ като носител на Купата на България, побеждавайки именно разградския тим на финала в надпреварата.

Оттам насетне обаче дойдоха въпросителните. УЕФА изпрати решение, според което ЦСКА-София няма право на участие в евротурнирите. От БФС обявиха крайното класиране с уточнение, че „червените“ са си спечелили място в Лига Европа, като са завършили на второ място в Първа лига, отбелязвайки все пак и решението на УЕФА. Според това последен с място в евротурнирите се оказа третият „Левски“ София, който трябваше да потвърди това и с бараж срещу вкарания по административен път в елита „Верея“ Стара Загора. „Сините“ от София спечелиха все пак с дузпи решаващия мач и ще играят, също както и „канарчетата“ в Лига Европа, започвайки от първия предварителен кръг.

До този момент медийното пространство бе обиколено от редица, някои от които доста противоречиви информации по казуса, включващи жалби, краткосрочни решения и тълкувания на техните изпълнения.

Първоначално според официалния сайт на УЕФА отборът на „Дунав“ от Русе бе записан като участник в турнира Лига Европа. Емблемата на клуба бе сред тези, които ще се включат от първия предварителен кръг в надпреварата. След това обаче мистериозно изчезна.

Най-отдолу под списъка с отборите пък излезе и надпис, според който предстои официално потвърждение от УЕФА по отношение на участниците.

Припомняме, че „драконите“ се завърнаха в елита след 25-годишно прекъсване миналото лято. В рамките на последния сезон те демонстрираха игра и резултати, с които доказаха, че мястото им винаги е било сред най-добрите у нас и завършиха на четвърто място. Това е изравнен рекорд за историята с най-добрата година за русенския футбол – 1975 г. тогава освен четвъртата позиция, русенският отбор печели и участие в надпреварата за Купата на УЕФА и дори побеждава италианския колос „Рома“ на Градския си стадион с 1:0.

Сега надеждите са, че Русе отново ще може да приеме мач от европейските клубни турнири по футбол, като уверенията след последната проверка на съоръжението сочат, че няма сериозни пречки за това.

Междувременно изпълнителният директор на клуба Ивайло Петков се очаква да присъства на жребия за първите два предварителни кръга в турнира за Лига Европа, който ще се тегли на 19 юни, понеделник, в Нион.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама