• Снимки: Регионален исторически музей - Русе

Регионален исторически музей – Русе взе участие в Първия национален панаир на музейните сувенири, който се проведе в периода 16-18 юни в Етнографски музей на открито „Етър“, съобщават от културната институция. Организатори на събитието са ЕМО „Етър“, Министерството на културата и Сдружение „Български музеи“.

През първия ден от панаира е проведен академичен панел, чиято цел е да постави на дневен ред въпроси, свързани с разработването, производството и предлагането на музейни сувенири. Присъстващите са преминали и обучение в творческа работилница по дизайн-мислене. През втория ден участниците – музеи, фирми производители, неправителствени организации, занимаващи се с разработването на музейни сувенири, са имали възможност да покажат своята продукция на специално подготвени щандове, разположени в етнографския комплекс. 

 

Русенският музей е предложил на посетителите и гостите на „Етър“-а различни рекламни материали и сувенири - няколко вида магнити във формата на мамут, изработени от различни материали, чаша с изображение на Историческия музей с QR-code, дискове с филмите „Невидяната България“ и „Дунавски римски Лимес“, тефтерчета, монети, пластмасови макети на кулата в Средновековен град Червен и книги. На засилен интерес са се радвали пощенските картички „Дунавски Лимес“, представящи старинни изображения на крепостите Ятрус (при с. Кривина), Сексагинта Приста (Русе), Тегра (при гр. Мартен) и Трансмариска (Тутракан). На гърба на всяка от тях има рецепти от римската кухня, а използваните продукти са само от предколумбово време. 

Истински фурор  на панаира обаче е предизвикал сувенирът „Космат мамут“ – магнит, изработен от филц по идея на уредника в отдел „Природа“ Мая Кубратова. Той се е оказал един от най-харесваните, предпочитани и купувани артикули на музейния щанд от посетителите на „Етър“-а. Косматият мамут, превърнал се в своеобразен символ на Екомузея, е получил висока оценка и от дизайнерите и музейните специалисти в творческата работилница по дизайн-мислене. Рекламният сувенир успешно съчетава няколко важни, според експертите, компоненти – оригиналност на идеята, атрактивност, ниска цена, сполучливо пресъздаване на духа на мястото, което го превръща в артефакт, оставящ траен спомен у посетителя.

Магнитът във формата на мамут е лесен за изработване. Много често той се прави от деца в организираните от русенския музей работилници и творчески ателиета по повод различни празници и по време на ваканционните занимания. През месец март например, мамутът успешно се превръща и в мартеница.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно