Русенски магистрати запознаха ученици с компютърните престъпления и злоупотребите с данни 

18:05, 19 юни 17 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поредна визита на ученици, този път от ПМГ „Баба Тонка“, бе организирана в Окръжен съд – Русе в рамките на Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Информация за инициативата съобщават от съдебната институция в града. Събитието се състоя в Мраморната зала на Русенската съдебна палата, където с учениците се срещнаха окръжен съдия Николинка Чокоева и окръжният прокурор на гр. Русе - Георги Георгиев.

В началото на срещата учениците чуха кратка история за изграждането на съдебната палата в гр. Русе и интересна информация за стъклописите, които красят стените на Мраморната зала. Съдия Чокоева е представила пред младежите професиите „съдия“ и „прокурор“, след което ги е запознала с видовете дела, които разглеждат съдилищата. За да разберат разликата между наказателното и гражданското правораздаване, на учениците са били разказани четири реални казуса от практиката на съда. Първият - за извършени кражба и грабежи на територията на град Русе от група младежи, вторият - за извършено престъпление, свързано с разпространението и употребата на наркотични вещества, третият - неизпълнение на сключен договор и последният - претенция за заплащане на обезщетение вследствие на претърпяно пътно-транспортно произшествие.

Голям интерес сред учениците е предизвикало разглеждането на наказателни дела и приложените по тях веществени доказателства.

Окръжният прокурор на гр. Русе - Георги Георгиев е запознал учениците с темата за компютърните престъпления. За да осъзнаят колко опасно може да бъде едно киберпрестъпление и какви негативни последици може да предизвика, окръжният прокурор е дал за пример противозаконното изтриване на компютърни данни от масивите на Националния осигурителен институт, на Българска народна банка или на Летище София, или пък въвеждането на компютърен вирус в компютърна система на държавна институция.

Засегнати са били и престъпленията, свързани с използването на дебитни и кредитни карти без съгласието на титуляря, както и престъпното сваляне на данни от чужди дебитни и кредитни карти. Магистратите са обърнали внимание на младежите, че е по-безопасно да използват банкомати, които са монтирани в сградите на банките или такива, които се намират в сградите на държавни институции, тъй като тези обекти са охранявани и там е по-трудно поставянето на скимиращи устройства, които престъпниците използват за сваляне на данни от чуждите платежни инструменти.

Служител на Областно звено „Охрана на съдебната власт“ са запознали младежите с правилата при посещение в съдебната палата и мерките, които могат да бъдат предприемани спрямо нарушителите. Учениците са имали възможност да видят отблизо и помощните средства, които използват служителите на съдебната охрана в своята работа - полицейска палка и белезници.

На финала на срещата лекторите са насочили вниманието на учениците, че във всеки един момент, когато те считат, че правата и интересите им са нарушени или застрашени, могат да потърсят съдействие и защита в полицията, в прокуратурата или в съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама