Ученици от Русенската математическа гимназия обраха наградите на Фестивала на роботиката в София

16:38, 21 юни 17 25 755 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отборите на ПМГ „Баба Тонка“ – Русе се класираха на първо, второ и трето място в националното състезание „Фестивал на роботиката“ по програма „Роботика за България“-2017, съобщават от учебното заведение. 

Домакин на събитието, което се проведе на 18 юни, е „Експериментариум“ на София Тех Парк. Отборът „RoboDuty” спечели приза шампион, „Ruse Botmakers” се класира втори, а „TheForce” зае трето място. Всички победители получиха и парични награди, за да подпомогнат заниманията си по роботика. 

Във втория фестивал „Роботика за България“ са се включили над 120 ученици и над 35 учители-ментори. За участие в националния кръг в София са се класирали 24 ученически тима от 5 до 10 клас от цялата страна. Най-много отбори, класирани на национален кръг от едно училище, са на  Русенската профилирана математическа гимназия. След блестящо представяне на предварителните кръгове, четири русенски тима са се класирали за националния кръг -  „TheForce”, „RoboTeam”, „RoboDuty” и „Ruse Botmakers”. Ментори на отборите са преподавателите по информатика и информационни технологии от ПМГ „Баба Тонка“ – Русе – Донка Симеонова и Снежана Тодорова.

Русенските ученици са представили работата си по робота и изпълнението на мисиите пред жури в направленията „Робо дизайн“. В направлението „Робо игра“ се е осъществила и пряката надпревара с другите отбори в изпълнението на мисии на състезателното поле. „Отборната игра“ е тази част от състезанието, в която се оцениха уменията на членовете на отбор да общуват помежду си, да си помагат и споделят идеи и умения в състезателния процес. В направление „Изследователски проект“ отборите са представили своята презентация пред журито по техния научноизследователски проект. Крайното класиране се определи от представянето на всеки отбор в четирите направления. 

Всички отбори на ПМГ „Баба Тонка“ – Русе са получили отличия и в четирите категории. За определяне на шампионите и техните подгласници се са били проведени преки двубои между най-добрите отбори, от които са излъчени шампионите в групите.

Фестивалът е част от програмата "Роботика за България", която се организира по идея и инициатива на SAP Labs Bulgaria, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Програмата е двегодишна, стартира 2015 година и основната й цел е да се обучат менторски екипи от преподаватели, които да сформират отбори от ученици в училищата, в които преподават и бъдат ментори на тези отбори при подготовката им. Тя дава възможност да се изградят състезателни отбори за надпревари по концепцията на FLL (First Lego League).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама