• Снимка: МГ "Баба Тонка" - Русе

Отборите на ПМГ „Баба Тонка“ – Русе се класираха на първо, второ и трето място в националното състезание „Фестивал на роботиката“ по програма „Роботика за България“-2017, съобщават от учебното заведение. 

Домакин на събитието, което се проведе на 18 юни, е „Експериментариум“ на София Тех Парк. Отборът „RoboDuty” спечели приза шампион, „Ruse Botmakers” се класира втори, а „TheForce” зае трето място. Всички победители получиха и парични награди, за да подпомогнат заниманията си по роботика. 

Във втория фестивал „Роботика за България“ са се включили над 120 ученици и над 35 учители-ментори. За участие в националния кръг в София са се класирали 24 ученически тима от 5 до 10 клас от цялата страна. Най-много отбори, класирани на национален кръг от едно училище, са на  Русенската профилирана математическа гимназия. След блестящо представяне на предварителните кръгове, четири русенски тима са се класирали за националния кръг -  „TheForce”, „RoboTeam”, „RoboDuty” и „Ruse Botmakers”. Ментори на отборите са преподавателите по информатика и информационни технологии от ПМГ „Баба Тонка“ – Русе – Донка Симеонова и Снежана Тодорова.

Русенските ученици са представили работата си по робота и изпълнението на мисиите пред жури в направленията „Робо дизайн“. В направлението „Робо игра“ се е осъществила и пряката надпревара с другите отбори в изпълнението на мисии на състезателното поле. „Отборната игра“ е тази част от състезанието, в която се оцениха уменията на членовете на отбор да общуват помежду си, да си помагат и споделят идеи и умения в състезателния процес. В направление „Изследователски проект“ отборите са представили своята презентация пред журито по техния научноизследователски проект. Крайното класиране се определи от представянето на всеки отбор в четирите направления. 

Всички отбори на ПМГ „Баба Тонка“ – Русе са получили отличия и в четирите категории. За определяне на шампионите и техните подгласници се са били проведени преки двубои между най-добрите отбори, от които са излъчени шампионите в групите.

Фестивалът е част от програмата "Роботика за България", която се организира по идея и инициатива на SAP Labs Bulgaria, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Програмата е двегодишна, стартира 2015 година и основната й цел е да се обучат менторски екипи от преподаватели, които да сформират отбори от ученици в училищата, в които преподават и бъдат ментори на тези отбори при подготовката им. Тя дава възможност да се изградят състезателни отбори за надпревари по концепцията на FLL (First Lego League).

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно