НАП - Русе разяснява електронните си услуги пред институциите

14:03, 23 юни 17 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в офиса на НАП в Русе се състоя среща на негови експерти с компетентни лица от областната и общинските администрации в региона, които да бъдат запознати с електронните услуги на приходната администрация. Информация за срещата съобщават от прес центъра на Приходната агенция.

Акцентът се поставя върху услугите, достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП), позволяващи  подаване по електронен път на искане за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения, от възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП) и на искане за издаване на удостоверение от компетентен орган по комплексно административно обслужване (КАО), както и заявяване на начините на получаване на издадените удостоверения.

От 01.11.2016 г. НАП предоставя на клиентите си тези електронни услуги и още тогава заинтересованите администрации в региона бяха уведомени за новите възможности, но до момента в офиса в Русе има постъпили само 4 бр. заявления за достъп до тях. Затова на проведената среща със специална мултимедийна презентация бяха демонстрирани практическите стъпки, чрез които през интернет страницата на агенцията - www.nap.bg ,  да се ползват тези услуги.  Пояснено бе, че е създадена специална рубрика „Електронни услуги с КЕП за възложители по ЗОП/компетентни органи по КАО“ в секцията “За бизнеса“. В подрубриката се съдържа информация за всичките документи, свързани с предоставянето им, а в  сектора „Как може да се получи достъп до услугите“ и допълнителни разяснения за това. В раздела „За НАП“  в категорията „Административни услуги“ е публикуван техен списък, като е разделен на различни категории с номерата, под които всяка е вписана в Административния регистър на интегрираната информационна система на държавната администрация /ИИСДА/. 

В дискусията е било пояснено, че услугите може да се ползват  пряко от представляващият задълженото лице – възложител по ЗОП, или компетентен орган по КАО и/или  от упълномощени от него служители.    Това може да стане с нотариално заверено пълномощно и заповед на ръководителя на администрацията, с която определя служителите, които да извършват тези дейности и дали да имат пълен или частичен достъп.

Целта на срещата в офиса на НАП в Русе е областната и общинските администрации активно да използват възможността за заявяване на услугата по служебен път и да прекратят изискването на удостоверения за наличие или липса на задължения от изпълнителите по ЗОП, както и в случаите, когато това е необходимо за предоставянето на други техни услуги. Удостоверенията могат да бъдат набавени по служебен път от всички администрации с КЕП през интернет портала на агенцията. НАП е институцията, която предлага  най-много електронни услуги в страната, които целят значително облекчаване на обмена на информация между административните органи  и  по-бързо и качествено обслужване на граждани и фирми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама