Министърът на околната среда се ангажира с екологичните проблеми в Русе

15:55, 23 юни 17 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След ускорено одобряване на Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС)  от страна на  МОСВ и РИОСВ-Русе ще бъдат изградени необходимите съоръжения в предприятието замърсител, с което ще се постигне разрешаване на проблема със замърсяването на въздуха от „Монтюпе”. Това стана ясно след отговора на актуалния въпрос за замърсяването на въздуха в град Русе, даден днес в пленарна зала, от министъра на околната среда и водите. Въпросът е депозиран в деловодството на Народното събрание на 26.05.2017 г от народните представители от Коалиция „БСП за България” , Пенчо Милков, Крум Зарков и Георги Стоилов, съобщават от прес центъра на социалистите в Русе.

В реплика, след изкаването на Министър Нено Димов, Пенчо Милков е призовал министъра за съпричастност към проблема. Той е представил сериозността на ситуацията, а именно: царящо  напрежение сред гражданите, граничещо с психоза в няколко квартала, в които осезаемо се усеща задушливата миризма на бакелит нощем. 

Народният представител от Русе е поискал държавата да осигури цялото необходимо оборудване за извършване на проверките и резултатите да бъдат представяни и обсъждани с двете страни; да се потърси комуникция и с протестиращите граждани, образували свои групи в социалните мрежи, провеждащи срещи, протести, пишещи писма, но до момента – безрезултатно; да се направи проверка на всички възможни замърсители на въздуха в Русе. Милков е заявил, че след месец-два отново ще бъде зададен въпросът, защото проблемът е много сериозен, а отговори като днешния са слушани много от русенци.

Министър Димов е поел ангажимент да посети град Русе до месец, а в бъдеще да се стигне и до осигуряването на собствен мониторинг и информация достъпна за гражданите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама