Русенският университет е домакин на Осемнадесетото издание на Международната конференция CompSysTech

19:52, 23 юни 17 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С пленарния доклад на Владимир Койлазов започна осемнадесетото издание на международната конференция CompSysTech’17, съобщават домакините от Русенския университет. 

Гост на конференцията бе и заместник-министърът на образованието Петър Николов. „Бъдещето се променя пред нас, променя се икономиката, променя се бизнесът, трябва да се промени образованието“, е заявил в приветствието си Николов. В обръщението си към аудиторията ректорът на Русенския университет - проф. Велизара Пенчева е уверила, че академичната общност подкрепя и ще продължи да подпомага активните изяви на учените. 

Учени от 14 държави участват в тазгодишния форум, който се провежда под егидата на университета. Трима пленарни докладчици говориха пред аудиторията, а техните експозета бяха предавани на живо в интернет. В презентацията си, носителят на награда „Оскар“ за технологии – Владимир Койлазов разказа за изминатия път от създаването на фирмата Chaos Group до червения килим и световното признание, сподели спомени от обучението си в университета и каза какво още би искал да научи докато е бил на студентската скамейка. Другите двама участници с пленарни доклади бяха Марите Кирикова от Катедрата по изкуствен интелект и системно инженерство в Техническия университет в Рига, Латвия и Дарина Дичева от Катедрата по компютърни науки, Държавен университет Уинстън-Салем, САЩ. Утре в заседанията на отделните секции ще бъдат представени близо 50 научни доклада, индексирани от SCOPUS, а в края на форума авторите на най-добрите доклади ще получат Кристалния приз The Best Paper. 

На среща с академичното ръководство заместник-министърът на образованието Петър Николов се запозна с историята на Русенския университет и със специалностите, по които се обучават студенти. В разговора участва и народният представител Искрен Веселинов. „Вашият университет е сред положителните примери в България за разширяване на спектъра от специалности, защото тук те се откриват според нуждите на пазара на труда“, коментира г-н Николов. Той акцентира върху това, че образованието е приоритет за правителството и че предстоят промени в Закона за развитието на академичния състав и в Закона за висше образование. По време на разговора бяха обсъдени актуални теми като качеството на висшето образование и финансирането на университетите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама