Втори международен младежки фолклорен фестивал "Северина" се проведе в Русе

17:44, 26 юни 17 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На български, румънски, арменски и молдовски танци се насладиха русенци в ранния предиобед на съботния ден. Поводът на гостуването им беше провеждането на Втория Международен младежки фолклорен фестивал „Северина”, който се състоя на 23 и 24 юни. Информация за събитието съобщават съорганизаторите от Община Русе.

Организатор на събитието е Общински младежки дом-Русе в сътрудничество със сдружение „Вдъхновение“, с финансовата подкрепа на Община Русе, по програма „Култура“ в направление „Малки творчески проекти“. Във фестивала участие взеха девет състава, от които един румънски, един арменски и един молдовски танцов състав.

Домакини на фестивала бяха Фолклорно танцово студио „Зора” към ОМД с ръководител Мъгърдич Астхигян. На 23 юни фестивалът беше открит с танци на чуждестранните танцови състави като поздрав към всички русенци и гости на града. Въпреки жаркото слънце не липсваше ентусиазирана публика пред Община Русе, която да се наслади на фолклорните ритми. Същинската част на фестивала се състоя на следващия ден – 24 юни на открита сцена пред съдебната палата.

В концертната програма се включиха девет състава, като началото беше дадено от домакините. След тях на сцената се изявиха състави от Мартен, Щръклево, Тетово, София, Плевен, Букурещ, Румъния, гр. Тараклия, Молдова и арменски състав от Русе. Те представиха на публиката фолклорни обработки от съответния регион, от който идват. По-късно вечерта домакините и танцьорите от Румъния, Молдова, София и Плевен се включиха в дефилето на русенския карнавал, а след това показаха танцовите си умения на фолклорна сцена пред Община Русе.

Интересна среща на ръководителите на съставите се проведе рано сутринта в събота в младежкия дом. Всеки от тях представи танцовото си студио, споделиха опит и обсъдиха бъдещи съвместни проекти. Началото на фестивала беше дадено от домакините с „Русчуклийска празнична сюита”. Всеки един от съставите получи грамота и плакет за участие във фестивала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама