Представят книгата на Николай Табаков „Ветровете ни мраморни“ в Русе

08:12, 27 юни 17 / Култура 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес, 27 юни, от 18.00 часа в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей е представянето на книгата „Ветровете ни мраморни“ на известния български писател Николай Табаков, съобщават от РИМ. Водещ на събитието ще е председателят на Дружеството на писателите в Русе Иглика Пеева. В срещата участие ще вземе и литературният критик Димитър Новков. Представянето на книгата „Ветровете ни мраморни“ е съвместна инициатива на Дружеството на писателите в Русе и Регионален исторически музей – Русе.

Николай Табаков  е автор на романи и сборници с разкази – „Да рисуваш по водата” (1991), “Малката принцеса” (1998г.), “Изгубеното поколение” (1994г.), „Пинокио” (2001г.), „На всички местоимения” (2004г.), „Романът Ес” (2007г.), „Да“ (2011г.), „Няма да е все така” (2009г.), /награда за роман на 2009 г. от СБП/, „Византия“ 92014г.), Ветровете ни мраморни“ (2017г.).

За него проф. Георги Каприев казва: „За Табаков литературата е живот – нито повече, нито по-малко. Той внедрява в разказа си историите на Екзюпери, Мария Кюри, Хайдегер, Пикасо, майка Тереза, Джон Ленън, Жан Моне, Йоан Павел II, Айнщайн, Шарл дьо Гол, а редом с тях - на певеца Борис Христов, художника Иван Ненов, писателя Йордан Радичков, всички, които Боян Бенин, скулпторът, уж трябва да изобрази. 

Темата е европейското, неговата същина, критериите за наличието му и неговата сила. Тревога от настъплението на лесното, интелектуално и морално ленното, на правенето по калъп, унифициращото, униформиращото. „Ветровете ни мраморни“ е възхвала на същинските европейци, на европейското в неговото най-високо. И за това, точно за това е текст-тревога...“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама