Увеличават се исканията за работа на непълнолетни и еднодневните трудови договори в Русе

13:26, 28 юни 17 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на годината в дирекция "Инспекция по труда" - Русе са постъпили 48 заявления за работа на непълнолетни, като за сравнение за същия период на миналата година тези заявления са били 36. Повишение се отчита и при регистрираните еднодневни трудови договори, които през месец май са 1013, а през април са били по-малко от 400. Тези данни изнесе на редовна пресконференция днес Светлана Лазарова - главен инспектор в инспекция "Бюро по труда" - Русе. 

Тя коментира още, че се наблюдава сериозно раздвижване при краткосрочните договори за работа, тъй като наближава активният сезон в земеделието, и стопаните наемат работници за събиране на реколтата, като тази тенденция е възможно да се запази поне до края на лятото. 

През изминалия месец инспекторите са извършили 113 проверки, при които са констатирани общо 559 нарушения. От тях 432 са по безопасни и здравословни условия на труд, и 122 свързани с трудово-правните взаимоотношения. Обръща се и сериозно внимание при командироването на работници в и извън България, като през изминалия месец са констатирани 5 нарушения - предимно за липса на дати в командировъчните заповеди, както и условия за полагане на извънреден труд. 

Издадени са 15 акта, от които 5 са за липса на застраховка "Трудова злополука", 3 за нарушения при командировки, 3 за неизплатени заплати, 1 за работник без трудов договор, и 1 за отказ за съдействие на проверяващите органи. Издадени са и три акта за спиране от експлоатация на машини и съоръжения. 

В началото на месец юни е регистрирана една трудова злополука, в предприятие за преработка на растителни масла. Установено е, че по време на почистване на производствени помещения, работник е паднал от височина около 3 м., при което е спукал таз. Настанен е за лечение без опасност за живота, и предстои да се възстанови напълно без загуба на работоспособност. Работи се по изясняване на обстоятелствата около инцидента. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама