Положителна оценка и оптимистична прогноза за развитието на област Русе

19:36, 29 юни 17 25 968 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На проведеното днес заседание на Областния съвет за развитие на област Русе беше одобрен докладът с резултатите от междинната оценка за изпълнението на Областната стратегия за развитие на област Русе.

Общото изпълнение на основната стратегическа цел спрямо планирания финансов ресурс, е 31% към 31.12.2016 г., което е окачествено като много добър резултат, съобщиха от пресслужбата на Областната администрация в Русе.

Междинната оценка на изпълнението на Областната стратегия за развитие показва един значителен прогрес, като за периода 2014-2016 г. са осъществени и договорени инвестиции за 398 274 хил. лв. При настоящите условия изпълнението на стратегията се прогнозира да е 73%, което може да се определи като много добро изпълнение.

Бе приет и Актуализираният документ за изпълнение на Областната стратегия за развитие на област Русе за оставащия период 2017-2020 г.Очакванията от Областната стратегия за развитие на област Русе в периода 2014-2020 г. са свързани с намаляване на социалните, икономическите и пространствените дисбаланси в развитието, както на областта, така и в обхвата на Северен централен район, които са обект на анализи, прогнози и стратегически предложения в поредица от документи за регионално развитие и пространствено планиране.

Постигането на предложените стратегически и специфични цели и приоритети ще има положително въздействие върху конкурентоспособността на бизнес средата и на работната ръка, предоставяйки по-добри условия за бизнес, за интеграция между наука, образование и иновации, за по-добър и отворен достъп до центрове на растеж и до нови пазари и за по-голяма свобода и мобилност в професионалната реализация.

Областният съвет за развитие съгласува Областната стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в област Русе 2017 – 2019 г., разработена в изпълнение на разпоредбата на чл.196 от Закона за предучилищното и училищното образование и чл.5 от Наредбата за приобщаващото образование. Основната цел на Стратегията е да осигури ключовите фактори и ресурси за успешен старт в осигуряването в образователните институции на обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие.

Бяха гласувани промени за актуализиране на постоянните комисии към Областния съвет за развитие и създаване на нова комисия в областта на социалните дейности. Одобрени бяха нови Правила за организацията и дейността на постоянните комисии към Областния съвет за развитие на област Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама