СИДП: Пазете горите от пожари!

16:02, 30 юни 17 25 1857 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Североизточно държавно предприятие призовава гражданите да бъдат внимателни и да пазят горите от пожари. Високите летни температури създават предпоставки за възникването на инциденти, предупреждават от СИДП. Статистиката на предприятието сочи, че над 97% от регистрираните пожари са предизвикани от човешки действия,а най-често става въпрос за небрежност.

От СИДП напомнят, че глоба от 500 лв. грози всеки, който запали огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни 
стопанства.

Горските стражари апелират за повишено внимание и при активната селскостопанска работа през летния период. Паленето на стърнища и растителни остатъци в земеделските земи е забранено.

От началото на тази година на телефон 112 са постъпили 41 сигнала за пожари на територията на Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен. За първите шест месеца на 2017 г. сигналите за огнени инциденти в страната са общо 1049, показва още статистиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама