Багери премахват паветата на първата павирана улица в страната. Получихме сигнал и снимки за това на [email protected] от Русе. Ето какво се казва в него:

 

Здравейте,

Бих искал да сигнализирам, че на Деня на Независимостта, в град Русе багери започнаха премахването на паветата на първата павирана улица в България. Тя се намира на улица Славянска, като автентичната настилка е от базалтови павета и е на 137 години. Улицата е построена през 1880 като паветата са носени от Австрия с кораби по река Дунав. През социализма, преди посещението на Фидел Кастро в града, улицата с паветата е покрита с асфалт за броени часове, без никакво съгласуване с Министерството на култарата и НИНКН. Вчера, на 21 септември, по време на изпълнение на европейски проект (вижте прикачения файл), асфалтът беше премахнат като паветата са оказаха напълно запазени под асфалта. Скандалното е, че обществеността не е била запозната преди започването на проекта, че отдолу има автентичния паваж. А най-вероятно и от Община Русе не са знаели какво ще се намери. Ден по-късно, на 22 септември, багери ударно махат паветата и вече 1/3 от улицата я няма.

 

Ул. Славянска има изключителна историческа стойност, не само като първата павирана улица в България, но и също като улицата, на която се намират Търговската къща на Канети (Елиас Канети е единствения български носител на Нобелова награда за литература и улицата е описана в книгата му "Спасения език"), редица търговски къщи, банки, бившите посолства на Австро-Унгария и Италия. Перпендикулярно на улицата се намира и резиденцията на Александър Батенберг.

 

Очакваме още сигнали за нередности на [email protected]

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно