В Русе наградиха победителите от конкурса "Вернисаж"

10:23, 11 дек 17 / Култура 25 565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В края на миналата седмица в зала „Русе” се състоя IV Национален конкурс за изпълнение на руска песен „Вернисаж”, който се организира от Сдружение „Федерация за приятелство с Русия и народите на ОНД-гр. Русе”, в партньорство с община Русе, Генералното консулство на Русия в Русе и Сдружение „Северно сияние”-Русе. Тазгодишното издание на конкурса е посветено на 140 години от руско-турската освободителна война. В тази връзка участниците в категория „Вокални групи“ трябваше да се представят освен с руска песен, която е задължителна, но и с българска песен на патриотична тематика.

Изключително ярко присъствие и участие във „Вернисаж”, 2017 имаха изпълнителите от Вокално студио „Angel voices” при НЧ „П.Р.Славейков-1928 г.” гр. Варна, с вокален педагог и ръководител Атанаска Липчева. Нейните възпитаници участваха в конкурса в двете категории – „Индивидуални изпълнители” и „Вокални групи”. Най-силно впечатление с изпълненията си направиха Квинтет „Angel voices”, които получиха и най-голямата награда на конкурса ГРАН ПРИ. Те се представиха с песните „Мысли в нотах” и „На прощаване”- песен, която момичетата от квинтета изпълниха акапелно и оставиха без дъх журито и публиката в залата. Освен участници от Варна се явиха изпълнители от Полски Тръмбеш и Русе.

Журито, което оценяваше изпълненията на участниците бе в състав: Марина Сергунина-аташе на Генералното консулство на Русия в Русе, Боряна Карапейчева-преподавател в НУИ „Проф. Веселин Стоянов”-Русе, популярният поп певец Светослав Стойчев, Вили Икономов-преподавател в НУИ „Проф. Веселин Стоянов”-Русе и председател на Сдружение „Федерация за приятелство с Русия и народите на ОНД-гр. Русе” и Марко Марков – худ.ръководител на вокални формации. Членовете на журито отчитат по-голям брой участници в конкурса тази година, както и високото им ниво на подготовка. Ето и как бяха оценени изпълненията на участниците в конкурса:

Категория „Индивидуални изпълнители”, Първа възрастова група – от 6 до 9 годишна възраст:

Магдалена Георгиева (ВС за поп и джаз „Икономов”) и Калина Чокоева (ОУ „Иван Вазов”-Русе) печелят първа награда. С втора награда бяха отличени Калиния Неделчева и Виктор Димитров от Русе (ВС за поп и джаз „Икономов”), а с трета – Магдалена Тодорова и Николай Радев (ВС за поп и джаз „Икономов”).

В същата категория, във Втора възрастова група – от 10 до 18 годишна възраст журито присъди поощрение за Марина Стефанова, Катерина Христова и Гергана Маринова от Вокално студио „Angel voices” при НЧ „П.Р.Славейков-1928 г.” гр. Варна и за Десислава Василева от ВС за поп и джаз „Икономов” и Емилия Георгиева от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”-Русе. Трета награда получиха Ева Янкова и Явор Геров с вокален педагог Наталия Константинова, Ангелина Стефанова от Вокално студио „Angel voices” при НЧ „П.Р.Славейков-1928 г.” гр. Варна и Александра Неделчева от ВС за поп и джаз „Икономов”. Марисвет-Лидия Тодорова от гр. Полски Тръмбеш, Дани Стойнов от ВС „Икономов” и Марина Петрова от СУ „Христо Ботев”-Русе, с вокален педагог Наталия Константинова спечелиха втора награда. Първата награда беше поделена от Симона Кунчева от Вокално студио „Angel voices” при НЧ „П.Р.Славейков-1928 г.” гр. Варна и Кристина Тодорова от Вокално студио „Икономов”-Русе.

В трета възрастова група (над 18 г.) призовите места при индивидуалните изпълнители се връчиха на Иванка Ръждова – трета награда, Веселина Камбурова – втора награда и Димитричка Малакчиева – първа награда.

В категория „Вокални групи”, в Първа възрастова група (до 18 г.) третата награда получиха Вокална група „V Д клас” при СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”-Русе. Втора награда получиха дуетът Ева Янкова и Явор Геров от ДВГ „Слънце” с ръководител Наталия Константинова и Вокална група „Детски свят” при СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”-Русе. С първа награда бяха отличени Вокална формация „Angel voices” при НЧ „П.Р.Славейков-1928 г.” гр. Варна.

Във възрастовата група над 18 годишна възраст трета награда получиха Камерна формация „Пролетни ритми” при Пенсионерски клуб „Здравец”, с. Климентово, общ. Полски Тръмбеш. С втора награда бяха отличени Вокална група „Нежни чувства” при Пенсионерски клуб № 1-Русе и Певческа група „Зорница” при НЧ „Паисий Хилендарски-1902 г.”, с. Масларово, общ. Полски Тръмбеш. Първата награда се връчи на Вокална група „Дунавски полъх” при Възрожденско читалище „Зора”-Русе и Вокална група „Кармелита” при Читалище „Тома Кърджиев”, с. Червена вода, община Русе.

Освен призовите места, се връчиха и две специални награди на двама от участниците във „Вернисаж”. Специалната награда на Областния управител на Област Русе получи Марина Петрова (СУ „Христо Ботев”-Русе, с вокален педагог Наталия Константинова). Наградата връчи г-н Георги Георгиев - PR на Областния управител. Той връчи и поздравителен адрес от Областния управител Галин Григоров на председателя на Сдружение „Федерация за приятелство с Русия и народите на ОНД-Русе”, г-н Вили Икономов.

В началото на гала-концерта, от името на кмета на Община Русе поздравителен адрес връчи и г-н Мариан Савов, директор на ОП „Русе арт”.

Специалната награда на Генералното консулство на Русия в Русе получи Кристина Тодорова от Вокално студио за поп и джаз „Икономов”. Наградата връчи г-жа Марина Сергунина.

Награждаването на участниците се състоя в съботния следобед, предшествано от гала-концерт на лауреатите. В него участие взе и миналогодишният носител на ГРАН ПРИ – Благовеста Димитрова от ВС „Икономов”. С прекрасен рецитал на руски песни се включи и Светослав Стойчев. С изпълненията си той вдигна публиката на крака, а участниците изпълниха сцената и танцуваха заедно с него.

Водещ на музикалното събитие бе поп изпълнителката Жулиета Иванова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама