България и Румъния с общи проверки на корабите по Дунав

19:30, 23 фев 18 25 552 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Споразумение за общ режим за проверки на корабите, които плават по река Дунав, беше подписано днес в Русе от изпълнителния директор на "Морска администрация" капитан Живко Петров и генералния директор на румънската морска администрация капитан Михай Андрей, съобщи БНР. 

Според подписаното споразумение, контролът на корабите по Дунав ще се извършва от съвместни българо-румънски екипи по целия участък, а данните от всяка проверка ще бъдат активни в единна информационна система между двете страни. 

"Крайната цел е да се спести време на бизнеса и време и усилия на администрациите. Тоест кораб, който не е рисков и е в добро техническо състояние, доказано от проверка, да не бъде проверяван за известен период от време. Респективно, такива, които не спазват стандартите за безопасност и опазване на околната среда, да бъдат проверявани по-често, независимо в кое пристанище се намират", каза изпълнителният директор на "Морска администрация" капитан Живко Петров. 

Той допълни, че до края на годината всички големи пристанища по Дунав ще разполагат и с техника и единни стандарти за проверки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама