​Оранжев и жълт код за силен вятър и сняг

07:15, 22 мар 18 25 1922 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оранжев код за силен вятър и снеговалежи е обявен в 18 области на страната. Кодът е в сила за София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Враца, Монтана, Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Варна, Добрич, Силистра. В тези области се очаква образуване на снежна покривка от 10 до 30 сантиметра. От НИМХ предупреждават за снежни виелици и опасности от образуване на преспи и навявания.

Жълт код за валежи от дъжд, който до вечерта ще премине в сняг и силен вятър е в сила за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол, Бургас. В областите ще духа умерен североизточен вятър и има опасност от образуване на поледици. Очакваните количества валежи ще са между 15 и 35 литра на кв./м.
 

В четвъртък - с умерен и силен вятър, от североизток ще продължи да нахлува студен въздух. Валежите също ще продължат, ще са повсеместни, в много райони - значителни.
 
В Северна България и високите котловинни полета ще вали сняг, в по-голямата част от Горнотракийската низина - отначало дъжд, но със застудяването и там дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Само в крайните югозападни и в югоизточните райони ще остане дъжд. В комбинация с вятъра, на много места в Северна България и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания.

В петък валежите ще отслабват, но едва привечер ще започнат да спират. Вятърът ще отслабне, в Западна България - чувствително. Ще бъде студено за март, с максимални температури в по-голямата част от страната около нулата, в крайните югозападни и в югоизточните райони - до 6-7 градуса.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама