Усложнена обстановка в София и страната заради снеговете (СНИМКИ)

15:06, 22 мар 18 25 1429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обстановката в страната се усложнява заради снеговалеж и вятър. Остават в сила предупрежденията за опасно време. Оранжев е кодът за цяла Северна България, както и за Софийско, Пернишко и Кюстендилско. За утре такъв код е обявен за всички области от Плевен и Ловеч до Шумен и Силистра. В тези райони днес и утре ще има значителни валежи от сняг, както и условия за виелици и навявания, обобщава БНР.

Във всички останали части на страната предупредителният код е жълт.

Обстановката в София остава усложнена заради силния снеговалеж. От Общината съобщиха, че 150 машини обработват улиците, като приоритет са трасетата на масовия градски транспорт. Той обаче се движи със закъснение. Големи задръствания има навсякъде. 

Заради съвпадането на обилния снеговалеж с трафика, тази сутрин бе затруднено движението на превозните средства на градския транспорт и останалите пътни превозни средства. Граждани разказаха, че автобус 120 е закъсал в района на Телевизионната кула и се е наложило те да помогнат на шофьора да излезе от снега.

При необходимост, с цел почистване на пътните платна, е възможно временно да бъдат затворени артерии с помощта на екипи на "Пътната полиция" и Аварийно-спасителното звено на Столичната община.

"С приоритет се почистват улиците, по които се движи масовият градски транспорт, и обществено значими подходи към детски градини, болници и обществено значими сгради. Почистват се тротоарите", каза Анета Савова от пресцентъра на Столичния инспекторат.

Усложнена е обстановката на територията на област Перник. Обилният снеговалеж и постоянните навявания създават проблеми при почистването на пътищата. По данни на Областното пътно управление, почистващите машини са на терен и правят всичко възможно да обслужат и поддържат проходима републиканската пътна мрежа. 

Възстановено е движението на автомагистрала "Люлин". То беше временно увеличено за всички автомобили в посока София поради снегопочистване. 

Към момента аварийните екипи работят по укрепването и обезопасяването на пътя за Трън, който беше затворен заради свлачище. Областният управител Ирена Соколова има уверението на Областното пътно управление, че движението по засегнатия участък ще бъде пуснато днес. "Пътната инфраструктура е проходима при зимни условия, но лошото време създава предпоставки за пътнотранспортни произшествия и забавено движение", коментира Соколова.

В Пазарджишка област снежната покривка достигна 10 сантиметра. 23 машини почистват пътищата основно в Родопската част на региона. Няма затворени пътни отсечки. От тази сутрин е въведена единствено забрана за движение на тежкотоварни камиони по пътя Велинград – Юндола – Якоруда. 

Река Марица е повишила нивото си с 20 сантиметра. Драстично се е увеличило и нивото на река Доспатска, но към момента няма опасност от преливане в района. От полицията предупреждават за намалена видимост в участъка "Траянови врата" на АМ "Тракия" поради снегонавявания.

Ситуацията в област Бургас е спокойна, река Средецка е влязла в коритото си и няма опасност за населението на село Дебелт. Река Средецка е изцяло в коритото си. Нивото ѝ не е надвишило дигата, поясни областният управител Вълчо Чолаков, който инспектира района на село Дебел от община Средец.

"Почвата е напоена с вода, но няма образуване на водни огледала в тази част, където бях. Много е далече водата от самото село. Няма никаква опасност за населеното място. Има наводнени земеделски терени, но това е проблем, който съществува в момента в цялата държава. При толкова много вода, тя няма къде да отиде просто".

"Към момента няма опасност от заливане на главния път Бургас – Средец. Няма и нужда от действия за евакуация", категоричен е Чолаков. Извършена е проверка на язовира в Ахелой, след като е получен сигнал, че водата е с високо ниво, но е в рамките на нормалното, добави областният управител. Десет процедури, включително и за ремонт на дигата на река Средецка, са обявени от "Напоителни системи". До месец-два трябва да започнат дейностите. 

Сняг вали почти в цялата област. Общо 47 машини почистват или са в готовност.

Пристанище Варна е затворено заради мъгла, летището работи нормално. 26 машини почистват пътищата във Варненска област. Градският транспорт работи нормално. Магистрала „Хемус” е затворена за тежкотоварни камиони. 

Обстановката в област Търговище се усложнява, в района на Боаза има аварирали ТИР-ове. В област Търговище вали обилен сняг. Видимостта е намалена до 500 метра. Забранено е движението на тежкотоварни камиони по главния път София – Варна на територията на област Търговище, както и в участъка Търговище – Разград.

Няма населени места без ток заради по-силните валежи от сняг, съобщиха за "Хоризонт" от трите електроразпределителни дружества. Оттам увериха, че следят обстановката, тъй като при рязко застудяване може да се стигне до обледяване и късане на електропроводи. Потреблението на ток е около 6 000 мегавата, като 17 на сто от него е произведено от водноелектрическите централи. Дружествата разполагат с достатъчно аварийни екипи и техника за работа в труднодостъпни язовири.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама