Оранжев код за сняг и вятър в девет области на страната

07:30, 23 мар 18 25 1959 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С умерен и временно силен североизточен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания. Минималните температури ще бъдат предимно между минус 5 и 0 градуса.

В петък от югозапад валежите временно ще отслабват и в много райони за кратко ще спрат, но привечер от юг отново ще се активизират. Североизточният вятър ще отслабне, ще се ориентира от северозапад и в източната половина от страната ще е умерен, по Черноморието и временно силен.
 

Максималните температури в по-голямата част от Северна България ще са около нулата – там ще вали сняг, в Южна и по Черноморието – до 6-8 градуса и там снегът временно ще преминава в дъжд, и има условия за обледяване на проводници.

Оранжев код за снеговалежи и вятър е обявен за девет области на страната за 23 март, петък, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е в сила за областите Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска и Шуменска. В тези области метеоролозите предупреждават за продължаващи снеговалежи и нова снежна покривка над 20 см. В комбинация със силния вятър остават условията за виелици и навявания.

Жълт код за сняг и силен вятър е обявен за областите Добричка и Варненска. Прогнозата за тези области е, че валежите от сняг ще продължат. По крайбрежието през деня временно ще преминат в дъжд. Ще духа силен север-северозападен вятър.

Жълт код за сняг и поледици е обявен за седем области в южната част на страната. Предупреждението е в сила за областите Пловдивска, Кърджалийска, Старозагорска, Хасковска, Сливенска, Ямболска и Бургаска. В тези области през нощта снеговалежите ще продължат. През деня те временно ще отслабнат, а със слабо повишение на температурите снегът ще премине в дъжд. Възможни са поледици, предупреждават синоптиците.

Жълт код за дъжд и сняг е обявен за Благоевградска област. Там в нощните часове валежите ще са от сняг, през деня по долината на Струма - отново дъжд.
 
В останалите области на страната е обявен жълт код за сняг, като в тези райони с прекъсвания валежите от сняг ще продължат и снежната покривка ще продължи да се натрупва.

През нощта срещу събота в по-голямата част от страната отново ще вали сняг.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама