Изложба показва следосвобожденската действителност в българските градове

20:30, 27 мар 18 / Култура 25 879 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Интересен поглед към следосвобожденската действителност в големите български градове предлага Регионалния исторически музей – Русе и Регионалния етнографски музей – Пловдив. Изложбата "От Виена и Константинопол. Етнография на града" показва европейските културни влияния и модни тенденции, които достигат от Виена до Русе по Дунава, а до Пловдив – от Константинопол.

В края на ХІХ в. Пловдив и Русе са главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители. Възприемането на практики от Модерността е резултат на влиянието на две империи, чиито столици са се превърнали в символи за страните от Балканите. Ще научите с кого и с какво са се съизмервали нашите деди, как са започнали да устрояват градовете и домовете си в възстановената българска държава, с какво са се развличали, какво са похапвали и какви дрехи и аксесоари са носели.

Изложбата се открива официално на 28 март в салона на втория етаж на РЕМ-Пловдив, като гостите ще могат да се потопят в музиката на „Ангел Заберски Трио“ с концерта „Европа среща музиката на Ангел Заберски”. Музиката на триото съчетава умело елементи от джаз, филмова и класическа музика, а някои от пиесите са с лека фолклорна тематика като любимите на публиката фолклорни пиеси на Заберски – „Сладка чубрица” и „Спомени от Странджа”.

Изложбата ще бъде отворена за посещения в РЕМ-Пловдив до 28 юни, а след това ще бъде представена в РИМ-Русе. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и е част от програмата на Българското европредседателство.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама