Рибари от Силистренско спорят с румънски граничари за остров в Дунав

10:10, 13 апр 18 25 613 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Необитаем дунавски остров с площ от близо 4 000 дка е ябълката на раздора между рибарите от силистренското село Ветрен и румънските гранични власти. Вече има случаи на конфискувани лодки, мрежи и улов. Пострадалите се жалват и настояват държавата да изясни къде точно минава границата. Нещо, което не е правено от 110 години.

В последните години румънски граничари редовно санкционират рибарите от силистренското село Ветрен и ги гонят от едноимения остров с мотива, че са навлезли в техни териториални води, съобщава БНТ.

"Той ме закачи за катера... тегли ме нагоре около 300 метра, записа ми личната карта данните и ме предупреди втори път ако ме хване, ще ме носи в Кичу и там ще ми конфискува всичко", сподели Валентин Йорданов. "Три лодки има конфискувани на колегите там - с мрежите, с моторите и не ги връщат - там ги съдят", обясни Петко Григоров.

Проблемът станал толкова сериозен, че хората се обърнали за помощ към народния представител Александър Сабанов от "Обединени патриоти". "Има гранични власти румънски, които са разположени на самия остров и когато българските рибари минават покрай него и риболуват край него биват задържани и им биват отнети лодките, мрежите и всичко останало...", обясни Сабанов.

Румънците също извършват риболов там и наричат късчето суша насред Дунав с друго име – Чиокънещ. Границата е определена от конвенция, подписана през 1908 година. От тогава досега не е заседавала обща комисия, която да определи принадлежността на островите, възникнали с времето. Това става ясно от отговор на министъра на транспорта на запитване от депутата.

"По поречието на река Дунав границата се определя от талвега или т.нар. най-дълбока точка на река Дунав... в случая покрай остров Ветрен талвега и фарватера минават от северната страна, което ще рече, че островът е български", обясни още Сабанов.

Рибарите казват, че не знаят румънски рибар да е бил санкциониран от нашите гранични власти. Докато бъде направено официално определяне на речната ни граница, рибарите от Ветрен ще продължават да изкарват прехраната си със страх.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама