Община Русе планира изграждане на светещи пешеходни пътеки по едни от най-натоварените улици в кв. "Дружба". Ще бъдат направени и нови тротоари с велоалеи. Проектирането им се финансира по международния проект програма „Хоризонт”, като целта е да стане по-безопасно придвижването на пешеходците и колоездачите из града, предава БНТ.

Светещите повдигнати пешеходни пътеки ще бъдат на пет места в русенския квартал "Дружба", където пресичат много хора, а автомобилният трафик е натоварен. Изборът е направен след анкетно проучване и консултация с транспортни специалисти. 

Една от пътеките ще бъде пред бившия Дом „Майка и дете”. "Тука постоянно идват деца инвалиди, за които ще е много добре, според нас, това, което ще се направи”, коментира Радка Петрова. „После е трудно за пешеходците да пресечем, защото така те не намалят автомобилите по баира надолу”, обяснява Моника Петрова.

"Пътеката ще бъде съоръжена със специален контролер, който засича наличието на пешеходец в зоната на пътеката. Наличието на такъв пешеходец ще включва светлинна сигнализация, която е вградена в платното…", обясни Никола Кибритев – директор на Дирекция „Европейско развитие”.

В кв. „Дружба” велоалеи няма, но ще бъдат изградени по последни европейски стандарти. "Задължително ще бъдат обезопасени, т.е. на тях няма да могат да се качват автомобили. Отделно … тя ще бъде съоръжена с модерни светодиодни осветители, … при наличие на колоездачи в тъмните часове ще се активират", обясни Кибритев.

Трасето ще е продължение на велоалеята от бул. "Христо Ботев" по "Васил Левски" до бул. "Гоце Делчев" и към бул. "България". До края на годината трябва да са готови демонстрационните участъци.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно