В Русе изграждат иновативни светещи пешеходни пътеки

12:00, 13 май 18 25 628 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Русе планира изграждане на светещи пешеходни пътеки по едни от най-натоварените улици в кв. "Дружба". Ще бъдат направени и нови тротоари с велоалеи. Проектирането им се финансира по международния проект програма „Хоризонт”, като целта е да стане по-безопасно придвижването на пешеходците и колоездачите из града, предава БНТ.

Светещите повдигнати пешеходни пътеки ще бъдат на пет места в русенския квартал "Дружба", където пресичат много хора, а автомобилният трафик е натоварен. Изборът е направен след анкетно проучване и консултация с транспортни специалисти. 

Една от пътеките ще бъде пред бившия Дом „Майка и дете”. "Тука постоянно идват деца инвалиди, за които ще е много добре, според нас, това, което ще се направи”, коментира Радка Петрова. „После е трудно за пешеходците да пресечем, защото така те не намалят автомобилите по баира надолу”, обяснява Моника Петрова.

"Пътеката ще бъде съоръжена със специален контролер, който засича наличието на пешеходец в зоната на пътеката. Наличието на такъв пешеходец ще включва светлинна сигнализация, която е вградена в платното…", обясни Никола Кибритев – директор на Дирекция „Европейско развитие”.

В кв. „Дружба” велоалеи няма, но ще бъдат изградени по последни европейски стандарти. "Задължително ще бъдат обезопасени, т.е. на тях няма да могат да се качват автомобили. Отделно … тя ще бъде съоръжена с модерни светодиодни осветители, … при наличие на колоездачи в тъмните часове ще се активират", обясни Кибритев.

Трасето ще е продължение на велоалеята от бул. "Христо Ботев" по "Васил Левски" до бул. "Гоце Делчев" и към бул. "България". До края на годината трябва да са готови демонстрационните участъци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама