Съдебно дело създава опасност приемът в русенските гимназии да се провали

15:50, 21 май 18 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Административният съд в Русе даде ход на дело, в което Математическата гимназия "Баба Тонка" обжалва решението на Регионалното управление на образованието да съкрати една от паралелките. Поради големия обществен интерес делото беше открито. Това обаче създава опасност приемът в русенските гимназии да бъде провален, съобщи БНР. 

Заповедта на началничката на Регионалното управление по образованието в Русе Росица Георгиева гласи, че Математическата гимназия "Баба Тонка" ще трябва да се лиши от една паралелка и това да е точно с профил „Математика“. Още в началото на февруари родители, ученици и възпитаници на училището излязоха на протест и опитаха всичко, за да запазят паралелката си. Писаха писма до министъра, до омбудсмана, валяха декларации за подкрепа от общественици и организации, но нещата стигнаха до съда.

Съдия Вилияна Върбанова поиска страните да уточнят коя част от тази скандална заповед би трябвало да е на вниманието на съда - цялата или само частта, която засяга Математическата гимназия. Така или иначе, приемът за гимназиите е в опасност да се провали. Адвокат Венцислава Стефанова обясни:

„Тази заповед, когато се жали в пълния си обем, респективно тя не възпроизвежда действие и за тази година не може да има план прием. Като гледаш в паницата на другия, това няма да оправи твоя проблем“.

В кореспонденцията между училището и институциите има и жалба до националния омбудсман. Мая Манолова изпрати запитване до Регионалното управление защо се стига до този парадокс едно училище, което е възможно най-доброто, да му се намалят паралелките, а отговорът на началничката Росица Георгиева е:

„За мен беше шокиращ. Да има равенство – ако това е мотив, здраве му кажи“. 

Пред сградата на съда днес дойдоха учители и ученици, за да окажат морална подкрепа на гимназията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама