Защо в Силистра оценките по български на матурите са слаби

11:14, 24 май 18 25 610 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Слаби оценки на държавните зрелостни изпити по български език и литература в Силистра в последните няколко години. През 2016-та година областта беше на последно място по резултати, съобщи bTV.

Една от основните причини за това е, че в региона има големи общности, за които българският език не е майчин, смятат специалисти. 

„Проговарят на турски и ромски диалект. Когато трябва да изучават българския език като учебен предмет от пети клас нагоре, то става много трудно”, посочи Илияна Горанова, което е специалист по методика на обучението по български език.

За това преподавателите, които влизат в такъв клас, трябва да са специално подготвени.

По думите й в страната няма разработена методика за ученето на български като втори език или за чужденци, за които не е майчин.

Сред големите проблеми на силистренския регион са миграцията, разделените семейства и отсъстващите родители.

За децата се грижат често баби и дядовци или настойници, които не могат да окажат необходимия контрол. „Ако в училище не му се обърне достатъчно внимание, в един момент ние просто изгубваме това дете”, категорична е преподавателката от български Елена Ласкова.

Според Гинка Миланова, също учител от български, всичко това води до прекомерно натоварване с отговорности и работа на преподавателя.

„Някак си учителите по български имаме чувството, че сме оставени сами да се справяме с този проблем – много планове, много програми, но накрая отговорността опира почти само в нас. И на моменти се чувстваме безпомощни.”

Какви ще са резултатите от тазгодишния зрелостен изпит в Силистренско ще стане ясно след около две седмици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама