В Русе искат повече болнични легла за висококвалифицирани дейности

10:30, 12 юни 18 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със 150 по-малко са болничните легла заложени в Националната здравна карта за Русенска област в сравнение с предложението на лечебните заведения. Засегнати са най-вече хирургичните специалности. От русенската колегия на Българския лекарски съюз са изпратили до Министерството на здравеопазването писмо с предложение техния брой да се увеличи за сметка на леглата, които остават свободни през годината, съобщава БНТ.

Намаляването на леглата ще доведе до отлив на пациенти, които не могат да получат нужната помощ, както и на лекари, защото по-доброто заплащане е свързано и с по-висококвалифицирани дейности. А това се отразява и върху отношенията между пациент и лекар.

"Ако лекарите са специалисти на по-малко пациенти ще обръщат внимание, но пък хората имат нужда да се лекуват. Според мен е важно отношението на лекарите към пациентите", смята Маргарита Димитрова - пациент.

Затова русенските лекари настояват разпределението на болничните легла да остане близко до сегашното, най-вече за високо квалифицираната помощ, където има сериозно орязване според новата здравна карта.

"Примерно гинекология да останат само 3 легла трето ниво, същото е с урология и ред други подобни примери. Това означава, че е безсмислено да се поддържа квалификация, оборудване и т.н. за три легла. Да бъдат намалени легла, които са доказали, че няма необходимост от тях. И сме предложили същата бройка да се замени с легла, които функционират", съобщи д-р Цветан Райчинов – председател на БЛС – Русе.

От Регионалната здравноосигурителна каса смятат, че няма да има проблем с разпределението на болничните легла. Миналата година те са били използвани на 70%. От там гарантират, че всички дейности ще бъдат платени. Окончателното разпределение по специалности ще стане ясно до дни, а след това ще трябва да се сключат и анексите към вече подписаните договори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама