Жътвата на пшеница в Русенско започна

15:30, 20 юни 18 25 676 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна жътвата на пшеницата в Русенско. Стопаните казват, че реколтата е с много добри качества, макар и добивите да са по-ниски от миналата година. Очакват и по-добра цена, каквато вече са реализирали от първите продажби на ечемик.

От Земеделската кооперация в град Мартен вече са ожънали ечемика и веднага са му намерили пазар заради добрите му качества.

„Сушата, която доста се задържа, за ечемика си оказа нейното влияние. Докато миналата година получихме по 700 кг от дка, тази година не повече от 480-500 кг е добивът. Но за сметка на това пък цената е по-добра – 296 лева на тон”, съобщи Трифона Стоилова – председател на Земеделската кооперация в Мартен, за БНТ.

Стопаните от Мартен очакват по-ниски добиви и от пшеницата - миналата година ожънали по 800 кг от дка, тази се надяват да достигнат поне 700. Но разчитат и на по-висока цена заради търсенето, защото миналата едва покрили загубите, след като ги ударила и градушка в края на лятото.

„Има много голям интерес за разлика от миналата година и от други години. Непрекъснато телефонни обаждания имаме. Надявам се, че и цената на пшеницата ще бъде добра. Някъде до октомври месец ние държахме доста голямо количество, но цената не се покачи повече от 280 лева. Тази година се очаква първите цени да са 290”, отбеляза Стоилова.

Липсата на влага през зимата се е отразила негативно на добивите от есенниците, но за сметка на това през пролетта са паднали достатъчно дъждове за царевицата и слънчогледа. Трифона Стоилова казва, че заради унищожената реколта миналата година тази са избрали по-нискостъблени сортове, но се надява все пак природата да е на тяхна страна. Макар всички площи да са застраховани, полиците не могат да покрият вложените средства и труд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама