Русенски ученици създадоха биопестицид, който е безвреден за пчелите

17:00, 20 юни 18 25 1053 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ученици от Математическата гимназия "Баба Тонка“ в Русе са създали биопестицид, който е безвреден за пчелите и гарантира екологично чисти плодове и зеленчуци. Тази тяхна работа спечели първо място на десетото издание на младежкия предприемачески форум на Junior Achievement, който се проведе в София, предаде БНР. 

Изобретението на русенските младежи ще бъде представено на състезание в Белград, а след това в Брюксел. 

Елена Михайлова, Виктория Пенчева, Михаела Дакова и Виктор Дяков от 10-и клас на Математическата гимназия "Баба Тонка“ са новите изгряващи звезди на предприемачеството. Тяхната фирма наистина бе призната от бизнесмени и агрономи за новаторска. 

Продуктът представлява капсула и е нов вид биопестицид, направен от три прости природни съставки – желатин, вода и етерични масла или билки от различни растения. Използвани са етерични масла, защото с техния мирис се привличат пчелите, като същевременно се отблъскват вредителите. По този начин се заместват съвременните пестициди, които убиват пчелите и замърсяват храната. 

"Опазваме пчелите живи. Гледахме едно интервю, в което гребяха с шепи умрели пчели заради тези химични пестициди. Така възникна идеята за създаването на този нов вид биопестицид", споделят учениците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама