Свиневъди от Русенско искат незабавни мерки срещу африканската чума

15:40, 21 юни 18 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представители на свинекомплексите в селата Бръшлен, Голямо Враново и в Николово - едни от най-големите в България, в които се отглеждат общо около 85 000 животни, заявиха, че искат държавата да предприеме веднага спешни мерки срещу появата и евентуалното разпространение на африканската чума по свинете у нас, предава БТА.

Управителят на предприятието в Голямо Враново д-р Миленка Димитрова, където се отглеждат 30 000 животни, заяви, че причината за тяхното притеснение са регистрираните огнища на болестта в Румъния - на около 200 км от свинекомплексите в Русенско. Тя припомни, че ваксина срещу заболяването няма, а всички заразени животни подлежат на унищожение.

По думите на Димитрова трите свинекомплекса се намират на близко разстояние един от друг. Ако заболяването влезе в един от тях, всички ще бъдат засегнати. Това ще е огромна загуба.

"Имаме нужда от помощ. Искаме строг контрол, като всички превозни средства, идващи от Румъния, да бъдат проверявани за пренос на месни хранителни продукти, с които да не бъдат допускани на българска територия", заяви Димитрова. 

Да се намали популацията на дивите свине, като ловните дружинки да окажат помощ за това. Представителите на свинекомплексите настояват в района на ГКПП "Дунав мост" да бъдат разположени достатъчно контейнери, в които чуждестранните шофьори и пътниците да си изхвърлят отпадъците, а не по пътя, което би довело до риск от поява и разпространение на болестта.

"Ние се грижим за нашата биосигурност, пазим си свинекомплексите. Искаме държавата да пази държавата", заяви Димитрова.

Христо Стойков - главен лекар на свинекомплекса в Бръшлен, където се отглеждат около 35 000 животни, допълни, че в края на март тази година е имало среща в село Бръшлен по този проблем, набелязани били мерки, но оттогава досега държавата не била предприела нищо.

По думите му е нужна стратегия и програма за защита от внасяне на заболяването, мерки срещу популацията на дивите прасета, както и план за действие, ако заболяването се появи у нас.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Русе д-р Георги Дяков коментира, че рискът от заболяването е голям. ОДБХ е приведена в състояние на повишена епизоотична готовност. От голямо значение за недопускане на появата и разпространението на африканската чума в България е изпълняване на мерките по биосигурност в свинекомплексите.

Дяков посочи, че мерките, които се предприемат от ОДБХ, са оповестени. Има програма за мониторинг и надзор на заболяването, като се взимат проби от животни. Ловните дружинки са информирани и трябва незабавно да подават сигнал за всички намерени умрели диви свине.

По думите му заболяването се разпространява чрез храна, транспортни средства и хора. Дяков даде пример, че негови колеги от Румъния изследвали малотрайни колбаси, внесени от страни, където е регистрирано заболяването. Резултатите показали, че въпреки термичната обработка в три от четирите проби имало наличие на вируса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама