Русенци преминават курс по споделена икономика

14:30, 24 юни 18 25 675 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Споделената икономика набира все по-голяма популярност в страната. Наред с отдавна известното споделено пътуване, вече набира скорост и финансиране чрез онлайн платформи. Само една от тях вече управлява над 10 млн. лв. Законодателството, както нашето, така и европейското, обаче не регламентира тази икономика, което създава и проблеми, съобщава БНТ.

Споделената икономика е възможност да спечелиш от ресурс, който ти е излишен. В САЩ отдавна са открили това и даже са разработили регламенти, от които и държавата да печели. За разлика от Европа, където законовите рамки тепърва се дискутират. Това създава проблеми, както за създателите на онлайн платформите, така и за работещите в тях, защото правата им не са защитени.

"Да кажем, че вие сте работодател, през онлайн платформа, а аз съм работник, и вие ме наемате през онлайн платформата. Ако вие не ми платите, има само един вариант да си потърся парите чрез самата платформа и така се създава проблем. Няма социално осигуряване за хората, които работят в платформите. Те трябва да се самоосигуряват", обяснява Айри Мемишев – Русенска търговско-индустриална камара.

На този етап онлайн платформите не могат да се гарантират и постоянни доходи, но въпреки това броят им за споделен превоз, на квартири, на депозити и теглене на кредити расте. 

Затова и от Русенската търговско-индустриална камара са организирали курс за 46 русенци как да развият бизнес идея в тази посока. 

Иванка Георгиева вече разработва свой проект. "Да създадем платформа за споделено гостуване, като идеята ми да се съживят в нашия много красив регион запустяващите къщи, тези села са със застаряващо население, да могат да общуват, да имат социален контакт с по-млади хора", обяснява тя.

За да се развие тази идея обаче, ще трябва да бъдат включени повече хора. А споделената икономика, макар и да събира популярност, буди недоверие поради липсата на законова рамка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама