Покачване на цените и понижаване на добива на пшеница в Русенско

10:30, 04 юли 18 25 609 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тенденция за покачване на цените и понижаване на добива на пшеница отчитат производители в Русенско. Освен меката зима, фактор за по-малките количества са и падналите напоследък проливни дъждове. Все пак тазгодишният добив на кооперацията в село Тръстеник вече е договорен, предава БНТ.

През тази година жътвата започна по-рано от обикновено, казват от земеделската кооперация в русенското село Тръстеник. Но все пак се надяват на добра реколта. Затова и сложиха началото на жътвата с традиционен ритуал - да е богата реколтата и да няма градушки.

"Като потенциал до момента пшеницата имаме много добър и все още имаме, но дъждовете и природните условия напоследък редуцираха добива”, каза Росен Коев, председател на земеделска кооперация.

Според Коев по-ниският добива неминуемо ще се отрази и на цената на хлебна пшеница. „Един ден се качва с 2 евро, а на другия – пада с 1 евро. Средно около 270 – 280 лв. според мен ще е цената на пшеницата. В зависимост от добива, може да се надяваме на завишена цена", отбеляза още той.

Цената се определя в немалка степен и от глобалния пазар, каза още Коев и не се ангажира с прогноза дали ще поскъпне хлябът. „Ние работим с български търговци, но оттам нататък те къде продават продукцията, дали за вътрешен пазар или за износ, това ние не можем да кажем”, добави той.

Росен Коев вече се е подсигурил, като е договорил продажбата на продукцията си още „на зелено”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама