Български обичай е най-добрата снимка “от земя” на тема "Река Дунав"

19:00, 04 юли 18 25 553 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Снимката “Честване на Никулден на брега на Дунав в рибарско селище Тутракан” – част от поредицата “Светът на Дунав Ултра”, спечели второ място във фотоконкурса “Една река, десетки райски кътчета”.

Фотографията стана най-високо оценения кадър “от земя”, след първото място на фотографа Явор Мичев и неговата снимка с дрон на ледохода по река Дунав в района на гр. Русе.

Фотоконкурсът беше посветен на Международния ден на река Дунав и организиран от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Общо 630 кадъра се конкурираха да влязат сред селекцията на най-добрите фотографии.

Авторът на снимката, представяща традиционен ритуал по време на Никулден е Борис Бегъмов (София) – създател на веломаршрута “Дунав Ултра”.

Той получи лично наградата от министър Николай Нанков, по време на изложба на открито в центъра на гр. Русе. Вицепремиерът на румъния Пол Станеску, който беше на посещение в България във връзка изграждане на нов мост над река Дунав – също поздрави автора.

“Вярвам, че възраждането на Дунавския регион е неминуемо, щастлив съм, че чрез проекта “Дунав Ултра” ние допринасяме за този процес. Река Дунав е изключителен световен феномен, местните хора са невероятно колоритни, историята на региона е неразривно свързана с историята на континента. Около Дунав всичко е в различни мащаби – там 50 години са кратък период, измерението за време е съвсем различно от динамиката на урбанизиращите се градове” - каза по повод наградата Бегъмов.


За заснемането на самия кадър авторът разказва:
“Жената, която трябваше символично да омеси хляба коленичи с гръб към Дунава и започна да меси тестото, междувременно отзад тъпанът заби,  акордеонът засвири, a останалите жени започнаха да танцуват в кръг. За мен фокусът беше ясен – ръцете, които месят хляба, ритуалния танц, тъпъна, Дунава.
Коленичих срещу възрастната жена и сложих апарата ниско до земята. Почти не виждах какво снимам, най важно за мен беше да заснема ръцете, които омесват брашното.
Направих серия от снимки, а впоследствие видях, че на някои от тях присъстват музикантите, танцуващите жени и реката. Когато свалих снимките на лаптопа, вече знаех, че момента който съм заснел, е много специален.”

20-те най-добри снимки, които бяха селектирани чрез фотоконкурса и представят визията, живота и бита съпътстващ великата река, ще бъдат представени на различни официални форуми и инициативи посветени на стратегията за развитие на поречието на река Дунав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама