В Русе предприеха мерки за предпазване от африканска чума по свинете

12:35, 12 юли 18 25 624 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес, 12.07.2018 г., се проведе заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия. То беше водено от заместник областния управител на област Русе г-н Свилен Иванов.

Поводът беше влошената епизоотична обстановка в Румъния по отношение на болестта Африканска чума по свините и опасността от навлизане на заболяването на българска територия. По време на срещата беше посочено, че към 4 юли тази година са отчетени 232 огнища на болестта в северната ни съседка, като последното е в Констанца, която е още по-близо до границата с България.

С цел предпазване и недопускане възникването и разпространението на болестта в област Русе бяха приети мерки, изискващи незабавното провеждане на заседания на Общинските епизоотични комисии, извършването на постоянен ветеринарномедицински контрол по отношение спазването на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти, незабавното информиране на обслужващия и официалния ветеринарни лекари в случай на повишена смъртност при свините, както и незабавното информиране на официалния ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, а също и при промяна на здравния статус, поведение и изменения, открити по вътрешните органи на отстреляните диви свине при първична обработка. Сред мерките, които се предвиждат още са изготвянето и връчването на предписания на собствениците на свиневъдни обекти за стриктно спазване на мерките за биосигурност, извършването на инвентаризация на личните стопанства, отглеждащи свине за лични нужди в населените места от региона, както и засилен контрол на личния багаж на пътниците, идващи от страни с установена Африканска чума по свинете.

Освен посоченото по-горе ще бъде необходимо от страна на Община Русе и Областно пътно управление да се предприеме почистване на терена около пътя между Русе и Мартен и съответно поставянето на контейнери за смет.

Областната дирекция по безопасност на храните в Русе остава в състояние на повишена епизоотична готовност и в случай на влошаване на обстановката ще бъде свикано спешно заседание на комисията, на което при необходимост да се набележат допълнителни мерки за предприемане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама