Оперативният щаб въвежда три спешни мерки за борба с чумата по животните

15:05, 16 юли 18 25 2344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оперативният щаб въвежда три спешни мерки за борба с чумата по животните. Това обяви  вътрешният министър Валентин Радев след първото заседание на щаба, в който влизат ръководството на МВР, на Агенцията по безопасност на храните и министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

Първата мярка е в 10-километровата зона, при местата, където има зараза в Странджа, да се отменят обществени прояви с голямо струпване на хора.

Втората е да се засилят проверките за пренос на храни по ГКПП-тата и проверките на автомобилите.

Третата мярка е насочена към министерство на регионалното развитие и пътната агенция, които да почистват ежедневно местата в 10-километровата зона преди граничен контрол, като от щаба не уточниха за кои места става дума.

Утре - 17 юли, оперативеният щаб, който координира борбата с чумата по животните, ще се срещне с членове на парламентарно представените партии в Народното събрание. Целта е да се изчистят съмненията около случаите със зараза при животните и да се представи пълната картина на ситуацията.

Областният управител на Добрич Красимир Кирилов заяви, че Областна дирекция „Безопасност на храните“ има данни от румънските си колеги, че в северната съседка вече има регистрирани над 350 огнища на африканска чума по свинете.

С цел недопускане на заразата, ОДБХ Добрич е поставила на двата гранични пункта фризери, в които да се поставя храна, съдържаща свински продукти, информира директорът на ОДБХ д-р Анелия Андонова. Вече не работят и откритите пазари за продажба на месо и месни изделия в Румъния.

Справката на ОДБХ Добрич показва, че на територията на област Добрич има 5 големи животновъдни обекта за отглеждане на прасета, като най-близко до границата са фермите в селата Дъбовик и Къпиново, Община Генерал Тошево, където се отглеждат общо 16 400 прасета. Другите три големи обекта са на територията на Община Добричка – в селата Ловчанци, Карапелит и Козлодуйци, където в момента има 50 хиляди животни.

Д-р Андонова и ветеринарните лекари апелират за стриктно спазване на биосигурността, за да не се разпростре болестта и добавя, че на входно-изходните гранични пунктове има дезинфекционни пунктове за всички автомобили, които влизат от Румъния в страната ни.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама