Поклонници се стичат за чудотворното аязмо в манастира "Света Марина"

11:00, 17 юли 18 25 544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поклонници от цялата страна и от Румъния са започнали да пристигат от снощи в манастира „Света Марина” край Каран Върбовка, каза Ина Славова – секретар на читалището в селото, за БНР. Обителта е известна с лековитото аязмо, около което е построена църквата и сградите за почивка. 

Нейната история започва далече назад във времето, още през средните векове при царуването на цар Иван Асен. Обителта има и една много тъмна и трагична част от нея, когато във времето на социализма изхвърлят калугерите, слагат бариерата и правят от това място трудов лагер за военно обучение. Местните хора разказват и легенда за чудодейно изцеление.

"Всяка година на 17 юли идват хора от различни краища на страната. Има опашка от посетители, наредили се да си пълнят вода. Те вярват, че точно на този, тъй като се извършва служба, водата има лековито действие", посочи Ина Славова. 

Манастирът „Света Марина” край Каран Върбовка е възстановен едва през 1991 г от Русенската митрополия. 

За празника на Света Марина днес, 17 юли, беше отслужена тържествена служба от русенския митрополит Наум, след което на миряните се раздаде курбан за здраве.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама