Животновъди изсипаха тонове мляко в протест срещу избиването на овце и кози

12:45, 18 юли 18 25 1711 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици животновъди излязоха на протест в центъра на София. Фермери от Югоиточна България се събраха пред сградата на Министерския съвет в знак на протест срещу умъртвяването на животни в Бургаско и Ямболско заради заразата от чума. 

Хората настояват да спре масовото избиване на здрави животни и да се запази поминъка на жителите на засегнатите от заразата райони. Протестиращите искат и оставките на министъра на земеделието, неговия заместник и служители на ведомството.

Хората са категорични, че протестите няма да спрат, докато исканията им не бъдат изпълнени. Те донесоха тонове мляко, което разляха на жълтите павета пред сградата на МС, блокирайки движението. Заканиха се и да палят вълна от овцете си.

В същото време засилено полицейско присъствие посреща автомобилите, пътуващи към селата Шарково, Крайново и Странджа, където евтаназираха стада с домашни животни, заразени с чума. Проверява се всеки един автомобил, който минава по пътя. Причината е, че вече има случаи на животновъди, които в опит да спасят животните си, са се опитали да ги пренесат в други населени места. 

На входа и изхода на Шарково проверките са още по-щателни. Там, освен багажника на автомобила, се проверяват и личните документи на шофьорите и техните пътници. На излизане пък се дезинфекцират гумите на автомобила, както и обувките на всички, които са били в селото.

В Шарково живее и баба Дора, чието стадо все още не е умъртвено. Пред дома й пък денонощно има хора, които го бранят. 

Очаква се днес следобед президентът Румен Радев да посети село Болярово, едно от селата, в които евтаназираха стада с домашни животни. Той ще се срещне както с кмета на Община Болярово, така и с кметовете на трите ямболски села, които са засегнати – Шарково, Крайново и Странджа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама