Нанков: Обявяваме търг за 137 км на "Хемус" през тази година

11:30, 26 юли 18 / Политика 25 1169 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Търг за 137 км от магистрала "Хемус" ще обяви министерството през тази година. Това заяви пред bTV министърът на регионалното развитие Николай Нанков, като пример, че пътищата в Северна България са приоритет за кабинета.

"До 3 години и половина е реалистично да има магистрала от София до Велико Търново", заяви Нанков. До края на месеца ще се обяви процедура за участъка от Ябланица до разклона Ловеч - Плевен.

"Вчера мина едно много важно решение на Министерски съвет за отчуждаване на имоти по отношение на участъка от Буковци към Белокопитово – август ще бъде първата копка и на него и ще сме готови предсрочно година и половина“, поясни министърът.

До 2024 г. намерението е цялата "Хемус" да е готова. Ремонтът от Ябланица до Тетевен е с перфектни темпове.

Върховният административен съд е насрочил заседание за пътя Русе – Велико Търново за 21 септември.

„Говорим за жалби по екологичното законодателство, дори понякога и с политизиране на процеса. Понякога опозицията често се опитва да бламира, да спира процеса и да каже: „Ето, те не изпълняват ангажименти относно сроковете“. Но ако на 21 септември решението на съда е в полза на АПИ, стартираме процедурите и за автомагистрала Русе – Велико Търново, като очакваме строителството да свърши 2022 – 2023, в зависимост от скоростта на избор на строителя на трасето. Проблемът не е в строителството, вече се строи качествено и бързо, проблемът е докато се стигне до него“, каза Нанков. Той заяви още, че България строи найевтините магистрали, но не за сметка на качеството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама